Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Список винних

Ростехнагляд уже склав перелік людей, яких варто покарати за аварію на Саяно-Шушенській ГЕС, що забрала життя більше 70 осіб.

Про це повідомила газета Коммерсант. За даними видання, до списку увійшли 10 осіб. Газета навіть назвала імена двох із них — головний інженер ГЕС Андрій Митрофанов і колишній директор станції Микола Неволько. Останній залишив посаду директора ГЕС вже після аварії, на початку вересня, перейшовши на посаду радника виконуючого обов’язки голови правління РусГідро. На його місце призначено гендиректора ВАТ Саяно-Шушенський гідроенергоремонт Валерія Кярі. У РусГідро ці перестановки зв’язали не з оргвисновками, а з тим, що зараз потрібна не людина, яка може керувати станцією, а керівник, який буде «відновлювати її з руїн». 

Напередодні глава відомства Микола Кутьїн коротко розповів про причини аварії. За його словами, це недоліки в експлуатації другого гідроагрегата і неспрацювання системи захисту.

«Чому вони не спрацювали — це інше питання. Але вже після аварії на другому гідроагрегаті сьомий і дев’ятий продовжували працювати навіть у затопленому стані, тобто автоматика не спрацювала», — заявив глава Ростехнагляду.

Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС, яка є найбільшою в Росії, сталася 17 серпня о 8:13 за місцевим часом. Під час ремонту одного з гідроагрегатів ГЕС в машинний зал ринула вода. Аварія повністю знищила три гідроагрегати ГЕС і пошкодила всі інші. На станції встановлено десять гідроагрегатів потужністю 640 МВт кожен. За офіційними даними, при аварії загинули 74 особи, ще одна поки числиться зниклою без вісті. Однак, згідно з повідомленнями ЗМІ, вже знайдено тіла всіх жертв катастрофи.

Спочатку саме гідроудар вважався основною причиною трагедії. Пізніше цю версію було спростовано. 25 серпня виконуючий обов’язки голови правління ВАТ РусГідро Василь Зубакін заявив, що аварія на Саяно-Шушенській ГЕС не пов’язана з людським фактором. «Я вважаю, що аварія не пов’язана з людським фактором, і до цього все більше схиляються фахівці», — сказав він. У Ростехнагляді в свою чергу аварію на ГЕС пояснили «певним ланцюжком подій». Водночас, у Рахунковій палаті заявили про те, що обладнання станції було зношеним.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com