Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

США відмовилися від ПРО в Східній Європі

США створять економічнішу і більш високотехнологічну систему ПРО, враховуючи інтереси Росії, заявив президент США Барак Обама.

«Крім того, ми враховуємо тут інтереси Росії, яка вважала, що наша попередня програма ПРО абсолютно не відповідає російським інтересам і тут ці моменти ми враховували», — сказав американський президент.

«Ми вітаємо співпрацю з РФ», — додав Обама. Він вказав, що американська сторона має намір «включити ці переговори в нашу загальну систему». Американський президент не уточнив, про які конкретно переговори йдеться.

Раніше Обама повідомив чеському прем’єр-міністрові Яну Фішеру, що адміністрація США відмовляється від розміщення в Чехії американської станції радіолокації ПРО.

Відбулася телефонна розмова між президентом США і главою уряду Чехії.

Прем’єр-міністр Чехії Ян Фішер на спеціальному брифінгу в Празі підтвердив, що США відмовляються від планів щодо розміщення в Польщі та Чехії елементів американської системи протиракетної оборони.

«Барак Обама зателефонував мені о 00:21 за нашим часом (01:21 за київським)... Польщу також було поінформовано про рішення США», — сказав Фішер.

За його словами, протягом найближчих однієї-двох годин у міжнародному аеропорту Праги «Рузине» приземлиться спецлітак з американською делегацією, що проінформує про деталі рішення Білого дому уряд Чехії.

Що стосується планів розміщення ПРО в Польщі, то делегація США провела сьогодні переговори на цю тему і у Варшаві, з головою МЗС Польщі Радославом Сікорським і головою канцелярії президента Польщі Владиславом Стасяком. США на зустрічі представляли посол США в Польщі Віктор Еш і представники американської армії.

Після того, як США відмовилися від планів розміщення елементів американської ПРО в Чехії і Польщі, представник польського міністерства оборони, який побажав залишитися невідомим, заявив американській телекомпанії CNN, що такий крок Вашингтона є «катастрофою».

Він підтвердив, що США припинили план із розміщення ПРО на польській території. В четвер у Варшаві пройшли переговори між американською делегацією і представниками міністерства закордонних справ Польщі, і в ході цієї зустрічі обговорювалися якраз відмова США від планів розміщення елементів ПРО на польській території.

Учасники переговорів відмовилися коментувати їх результати і не зробили ніяких заяв для преси. Пізніше в четвер тут очікується офіційний виступ представника МЗС Польщі, що стосується результатів польсько-американських переговорів.

У посольстві США у Варшаві заявили, що остаточне рішення з цього питання ще не ухвалене. «Ми поки не можемо повідомити про яке-небудь рішення», — сказала прес-секретар посольства Джені Бріганте.

Представники США проінформували генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена про своє рішення припинити реалізацію планів щодо розміщення елементів системи протиракетної оборони (ПРО) в Чехії і Польщі, повідомляє в четвер з посиланням на заяву голови альянсу РИА «Новости».

За словами Расмуссена, він провів переговори з представниками США в НАТО щодо «зміни їх планів». Голова північноатлантичного блоку вважає, що нові плани США щодо розміщення елементів своєї системи ПРО в Європі, про які американська делегація повідомить інших членів НАТО пізніше в четвер, є «позитивним кроком».

Росія не укладала ніяких «угод» зі США в обмін на відмову Вашингтона від розміщення елементів ПРО в Східній Європі, заявив офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко.

«Це не відповідає наший політиці, нашим підходам до вирішення будь-яких проблем у відносинах з будь-якими країнами, якими б складними за своїм характером і чутливими вони не були», — заявив він на брифінгу в Москві, відповідаючи на запитання про можливу «угоду» між США і Росією з питання ПРО.

«Це все домисли», — додав Нестеренко. Він нагадав, що Росія під час переговорів з американськими партнерами дуже детально висловлювала заклопотаність у зв’язку з планами США щодо розміщення елементів ПРО в Чехії і Польщі. «У відповідь було сказано, що нова адміністрація США веде зараз аналіз, виробляє нові оцінки стосовно розміщення елементів ПРО в Європі», — зазначив він.

За словами Нестеренка, в Москві виходять з того, що при обговоренні Росією і США подібних питань дотримуватиметься принцип довіри один до одного.

У свою чергу, президент Чехії Вацлав Клаус заявляє, що його країна готова продовжувати співпрацю з США у військовій сфері, не дивлячись на рішення Вашингтона відкласти плани розміщення елементів у Східній Європі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com