Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Небезпечні пішоходи

Ті, що ходять пішки часом складають загрозу автомобілістам, причому деякі роблять це свідомо. Побачивши мажора, що мчить на дорогому автомобілі, борці за соціальну справедливість обов’язково скористаються своєю перевагою на пішохідному переході — демонстративно поволі переходитимуть проїжджу частину і із задоволеною усмішкою поглядати на машину, яку навряд чи коли-небудь зможуть собі дозволити купити. Але пройде декілька хвилин і ті, що тільки-но переходили дорогу сядуть за кермо свого ВАЗика. Адже ми всі спочатку пішоходи і лише на короткий термін — півгодини вранці і стільки ж увечері — стаємо водіями. Виходить що водій і пішохід це дві сторони однієї медалі. Але різниця між тими, хто водить автомобіль і тими, хто не водить є і вона величезна.

У середній школі ми витрачали багато часу на вивчення історії, читання товстого фоліанту «Війна і суспільство», обчислення інтегралів тощо. Але поважні педагоги не в силах навчити нас елементарному — як потрібно правильно переходити дорогу. Щоб це зрозуміти, потрібно заглянути на іншу сторону медалі, хоч ненадовго стати водієм і зрозуміти, як їздить автомобіль, скільки часу йому потрібно, щоб зупинитися, або знизити швидкість. Можливо, навчаючи своїх дітей водінню в ранньому віці, ми змогли б уберегти багатьох з них. Адже найнебезпечніші пішоходи ніколи не сиділи за кермом. Але зараз ми маємо те, що маємо.

Перший тип пішоходів найнебезпечніший — діти. Вони непередбачувані, маленька дитина може бігати швидко і часто міняти напрям руху. Особливу небезпеку становлять діти, чий зріст менший висоти більшості автомобілів, як правило, водій їх не бачить до останнього моменту.

Другий тип не менш небезпечний — підлітки. Бушуючі гормони і навушники з гучною музикою роблять їх неуважними, безстрашними і деколи навіть агресивними. Тішить тільки те, що їх хоч видно здалеку.

Тип третій — люди похилого віку. Бабусі і дідусі, яких діти забрали з рідного села у велике місто, дуже складно адаптуються до нових умов. Вони можуть переходити дорогу там, де їм надумається і при цьому будуть відбиватися дрючком від машин, що проносяться повз.

Тип четвертий — модниці. Симпатичних дівчат багато і вони вміють красиво одягатися. Деякі кралі, прикупивши новий сарафан, обожнюють поволі дефілювати по пішохідному переходу, збираючи на собі погляди водіїв-чоловіків. Автомобілісти, відволікшись на красуню, що проходить повз, можуть запросто не помітити іншого пішохода.

Тип п’ятий — невдахи. Про них було сказано в першому абзаці. Зрозуміти їх складно і навряд чи потрібно.

Тип п’ятий — алкоголіки і наркомани. П’яному, як відомо море по коліно. Дуже часто біля пафосних нічних закладів можна побачити пристойно одягнених людей в стані ейфорії. Багато з них при спробі зупинити таксі або перебігти дорогу стають жертвами автомобілів, що проносяться на величезній швидкості.

Тип шостий — бомжі. Цим людям втрачати нічого. Деякі навіть спеціально кидаються під машину в надії що їх трохи зачеплять і замість того щоб викликати ДАІ, дадуть пару копійок на пляшку.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com