Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як розвиваються хвороби суглобів

Ігнорування основ здорового способу життя створює фон не тільки для розвитку запальних (гострих або хронічних артритів, періартритів, поліартритів), дистрофічних хвороб суглобів (артроз, остеохондроз), але і сприяє розвитку остеопорозу (зменшення кількості кальцію в кістках), ускладнень у вигляді деформуючого артриту, артрозу, анкілозу суглобів. Тобто поступового перетворення здорової людини на інваліда. Будь-яке захворювання в організмі — це не раптово виниклий сьогодні епізод, а процес, що давно йде.

Чим нижчий рівень рухової активності — тим швидше знижуються можливості всього організму, порушується якість життя. Тому про стан і працездатність суглобів необхідно думати з молодості, щоб не намагатися покусувати лікті в зрілішому віці. І використовувати доступні способи посилення кровотоку в організмі.

Які основні причини артриту, артрозу, як розвиваються запальні, обмінний-дистрофічні хвороби суглобів. Декількома шляхами.

ШЛЯХ ПЕРШИЙ. Недостатнє вживання рідини. Визначається кількістю сечі, що виділяється. Якщо за добу утворюється менш як 1л сечі — вона виділятиметься в концентрованому вигляді. І всі продукти життєдіяльності не зможуть повноцінно видалятися з організму, накопичуватимуться в нім.

Якщо на такому фоні нераціонально уживаються продукти тваринного походження — в організмі накопичуються продукти розщеплювання білка або "трупні отрути". Основних видимих місць накопичення в цьому випадку два — в баліях нирок у вигляді солей (уратів) і в навколосуглобових тканинах з поступовим розвитком специфічного подагричного артриту. А також в клітинах, поступово знижуючи їх працездатність.

ВИХІД: просто збіль­шіть кількість рідини у Вашому раціоні. Вона забезпечить вищий темп видалення продуктів обміну речовин через нирки. Але не тільки. Її регулярне вживання допоможе зменшити значущість і інших негативних чинників.

ШЛЯХ ДРУГИЙ. Порушення роботи печінки. Багато хто вважає, що якщо печінка у них не болить — здорова. Але біль в правому підребер`ї рідко з`являється навіть при цирозі печінки, коли від неї майже нічого не залишилося. Разом з тим неалкогольний стеатогепатит — неодмінний супутник обмінно-дистрофічних і запальних захворювань суглобів. Одна з ознак порушення роботи печінки — підвищена дратівливість. В тій чи іншій мірі дратівливість присутня у 90% жителів України. А печінка не тільки в союзі з нирками очищає організм від токсинів, але і живить суглоби, з жовчю переносячи в організм багато вітамінів і мікроелементи, а також накопичуючи багато продуктів травлення.

ВИХІД: допоможіть печінці працювати.

ШЛЯХ ТРЕТІЙ. Недостатнє вживання антиоксидантів. Антиоксиданти зв`язують токсини різного походження, не даючи їм вражати будь-які органи, у тому числі і суглоби. Ознака недостатності антиоксидантної системи — хрускіт в суглобах при русі. При порушенні загального імунітету це сприяє розвитку запальних захворювань — гострих і хронічних артритів, поліартритів. А при відносно хорошому стані імунітету приводить до обмінно-дистрофічних захворювань — артрозу, остеохондрозу. Як відрізнити, на якому рівні ураження суглобів Ви знаходитеся? Це просто. Якщо болі посилюються при русі по сходах вгору — це ознаки артриту. Якщо болі посилюються у спокої або при русі вниз — це ознаки артрозу.

ВИХІД: необхідно приймати рослинні антиоксиданти.

ШЛЯХ ЧЕТВЕРТИЙ. Низький рівень імунітету. Імунітет — збірне поняття, що відображає здатність організму протистояти різним агресивним негативним чинникам навколишнього середовища.

ВИХІД: допомогти виявити і усунути діючі вогнища хронічної інтоксикації.

ШЛЯХ П`ЯТИЙ. Часті простудні захворювання. Відображають низький рівень імунітету в органах дихання. А часто паразитуючі тут стрептококи своїми токсинами вражають тканини серця, нирок і суглобів. І викликають важкі аутоіммунні ураження життєво важливих органів, а також ревматоїдний артрит.

ШЛЯХ ШОСТИЙ. Часті стреси. Ніби прямого зв`язку немає. Але під час стресу підвищується тонус м`язів і підвищується внутрішньосуглобовий тиск.

ШЛЯХ СЬОМИЙ. Стан хребта. У хребті повинні бути 2 лордози (вигини вперед), 2 кіфози (вигини назад) і жодного сколіозу (бічний вигин). Статичне навантаження на хребет (як уподовж, так і упоперек його осі) — найнадійніший шлях до порушення постави, обміну речовин в хрящі. Найчастіше при сидячому способі життя первинно розвивається остеохондроз шийного і поперекового відділів хребта. А з часом процес розповсюджується на весь хребет, і остеохондроз вражає грудний відділ хребта. Оскільки при цьому порушується живлення хряща, поступово знижується висота міжхребетної щілини.

ВИХІД: занятия спортом приведуть хребет в порядок.

ВОСЬМИЙ. Спадковість. Подивіться на стан суглобів у кровних родичів. Подобається? Якщо не дуже, звернете увагу, чи не успадкували Ви одночасно і ті особливості способу життя, які описані на початку статті.

ВИХІД: сміливо і цілеспрямовано змінюйте свій успадкований спосіб життя.

Народні методи лікування остеохондрозу, захворювань суглобів найчастіше пропонують різні мазі, компреси для поліп­шення місцевого кровотоку. Але при лікуванні остеохондрозу такими народними методами активний кровотік під шкірою в області суглоба відносить вживаний засіб «в нікуди», істотно знижуючи місцевий лікувальний ефект. Трохи краще лікування травами, але вони повинні бути доставлені до ураженого суглоба. А також не дратувати нирки, як це роблять лавровий лист, хвощ, спориш, ялівець, нирковий чай тощо.

 

 

Борис СКАЧКО,
фітотерапевт

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com