Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Рада підвищує соцстандарти

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект постанови Про прийняття додаткових заходів щодо впорядкування окремих витрат державного бюджету України, спрямованих на підвищення розмірів державних соціальних стандартів і гарантій.

За відповідне рішення проголосували 316 депутатів з 432 зареєстрованих у залі. Постановою передбачається забезпечення ефективного використання видатків держбюджету і недопущення необґрунтованого перерозподілу вивільнених коштів.

Зокрема, передбачається, що кошти, які з’являються в результаті зменшення вдвічі максимальних розмірів заробітної плати Президента України, голови ВР, прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів, народних депутатів, керівного складу Ради національної безпеки і оборони, Секретаріату Президента України, Державного управління справами, апарату парламенту, секретаріату Кабміну, міністрів і їх заступників, керівників інших центральних органів виконавчої влади та їх заступників, голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та їх заступників, працівників Національного банку України, відповідних державних установ та організацій, керівників та заступників керівників судів, органів прокуратури, інших правоохоронних органів, у тому числі зі спеціальним статусом, а також в результаті зменшення вдвічі фонду оплати праці державних підприємств-монополістів згідно з переліком, встановленим урядом, спрямовуються виключно на збільшення видатків державного бюджету, спрямованих на підвищення розмірів державних соціальних стандартів і гарантій.

У Кабміні переконані, що законопроект про підвищення соцстандартів, прийнятий у першому читанні, зруйнує фінансову систему країни в разі його ухвалення загалом.

Як заявив перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, «сьогодні в парламенті ми побачили небезпечну подію, коли за підтримки Партії регіонів і групи НУ-НС, яка зорієнтована виключно на Віктора Ющенка, в першому читанні було прийнято закон про підвищення соцстандартів». 

«У разі остаточного його ухвалення і, якщо Президент його підпише, то фінансова система країни може бути зруйнована», — сказав, зокрема, він. 

При цьому віце-прем’єр пояснив, що тільки до кінця поточного року, в разі ухвалення цього закону, необхідно буде виділити додатково 8 млрд грн.

За його словами, відповідно до цього законопроекту необхідні кошти можуть бути забезпечені тільки емісією, яка може остаточно зруйнувати гривну. 

За словами віце-прем’єра, законопроект про підвищення соцстандартів може бути оскаржений у Конституційному суді України

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com