Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Новий рівень у B-класі

Між іншим, слово Hyu­n­dai означає — сучасність. У 1998 році Hyundai поглинула KIA Motors, в 2000 — уклала стратегічний альянс з DaimlerChrysler. А зараз працює над зміц­ненням позицій: локалізує виробництво в країнах по всьому світу, працює над іміджем, над перспективними розробками (само­стійні гібридні розробки або водневі автомобілі і автобуси, створені спіль­ними зусиллями з американською компанією UTC Power).

Ще не так давно автомобілі, Hyundai, що випускаються, характерністю не відрізнялися. Недорогі, надійні, невибагливі. Розганяються, гальмують. Загалом, їдуть — пасажирів везуть. Що ще треба? В умовах сучасного ринку середняком бути банально. У Hyundai це знають і потихеньку йдуть від імі­джу виробника простих автомобілів і бере курс на підвищення якості, надаючи вимогливому споживачеві продукцію абсолютно іншого рівня. Одними простотою і дешевизною нині покупця не візьмеш. У активі повинно бути щось покрутіше. Поглянете на Genesis, ix55, NF Sonata, i30...

i20 був розроблений в німецькому конструктор­ському бюро Hyundai в Рюссельсхайме. Хетчбек i20 — новомодний дизайнерський хід.

В основі i20 нова платформа, на якій побудований KIA Soul (зараз на ній створюється KIA Rio нового покоління), — МакФерсон спереду і напівнезалежна балка, що скручується, ззаду.

Інтер’єр — приємний. Пластикова обробка по периметру жорстка. Контрольно-вимірювальні прилади лаконічні і чудово читаються. До клавіш управління музикою на кермі великими пальцями доводиться тягнутися. Шкіра на кермі і важелі АКПП «гумові» і слизька. Звикати до управління «кліматом» і музикою не потрібно. У Європі клімат-контроль вже в базового виконання, у нас в початковій комплектації немає навіть кондиціонера

Салон в i20 набагато просторіший, ніж в Getz. І простір цей пішов на користь для передніх пасажира і водія. Від «автобусної» посадки Getz тепер не залишилося і сліду, водій і пасажир розташовуються з комфортом — посадка в «двадцятки» ближче до напівлежачої. Сидіння з більш рельєфною спинкою чудово тримають в поворотах. Рульова колонка тепер регулюється не лише по висоті, але і по вильоту. Діапазони регулювань такі, що завдяки ним зручно за кермом всядеться водій будь-якої комплекції.

З ємкостями для дрібниць в i20 все гаразд. Величезний охолоджуваний бардачок. Під блоком кліматичної установки ніша, що прикривається кришкою, над центральним тунелем між передніми сидіннями ще пари ніш і три підсклянники, в одному з яких попільничка. Кишені є лише в передніх дверях.

Місця для ніг задніх пасажирів трохи додалося. До речі, ззаду місця над головою предостатньо.

Двигунів для «двадцятки» корейці підготували аж сім штук — відчувається приціл на Європу. Два бензинові агрегати Gamma — об’ємом 1,4 і 1,6 літра і пара 1,6-літрових дизелів (115 і 128 л.с.) на i20 перекочували із старшою i30 (вони ж встановлюються на KIA cee’d). Самий молодший 1,2-літровий 78-сильний бензиновий шестнадцатиклапанник Карра новий, так само як і два 1,4-літрові дизелі (75 і 90 л.с.). Моторне асорті в такому об’ємі доступно лише в Європі — до нас i20 поставляється з трьома бензиновими движками. З автоматичними коробками з них доступні лише старші.

Якщо скласти задній ряд крісел, 295-літровий багажник (по підвіконну лінію) збільшиться в об’ємі до кубометра. Спинки заднього крісла, яке «розрізає» в пропорції 3:2, можна просто перевернути вперед, а можна зафіксувати, заздалегідь знявши підголовники і піднявши сидіння. У другому випадку спинка опуститься нижче і буде паралельна підлозі (сходинка залишиться), але об’єм багажного відділення буде максимальним. У підпіллі нехитрий «шанцевий» інструмент, укладений в нішу запаски. На недорогих версіях є «докатка», на дорожчих — повнорозмірне колесо з литим диском Як водиться, 1,2-літровий агрегат є досить економним. Але цей літраж скоріше для «першокласників». Розгін з місця до «сотні» з 1,2 триває довгі 12,9 секунд. Все-таки тонна маси.

З 1.4 машина вже прудкіша. Спринт до 100 км/ч з цим мотором в «двадцятки» займає 11,6 секунд, в тому випадку, якщо i20 оснащена механічною коробкою передач, і 12,9 — з «автоматом». Сподобався 1,6-літровий 128-сильний агрегат. Динаміка з ним вже далеко неабияка — 9,5 секунд до 100 км/ч, притому, що «максималка» на рівні 190 «кілометрів».

А що автоматичні транс­місії? Загалом, нічого знаменного. Розтягнуті передачі і неспішна робота автоматики швидше, сприяють спокійним розміреним переміщенням. Хоча для вправних можливі і «веселі старти» на перших двох передачах. Передачі «вгору» перемикаються плавно, практично без ривків. Але якщо ви раптом захочете втопить, «автомат» це бажання тут же відіб’є. АКПП уміє скакати в режимі кік-даун вниз через передачу, але пауза, з якою це робиться, настільки велика, що деколи ти вже встигаєш змінити рішення про подальші дії. Дуже щільна підвіска не допускає розгойдувань і пробоїв навіть в екстремальних випадках. Хетч немов липне до дороги, нахилів кузову в крутих поворотах вона абсолютно не дозволяє. Це добре.

Рульове управління: реакції на поворот гострі. Всьому провиною електропідсилювач — це в нім в’язне інформація, це через нього на кермі присмак штучності.

Шість подушок по периметру, активні підголовники. По методиці випробувань Euro NCAP Hyundai i20 отримав п’ятизірковий рейтинг безпеки.

Всього передбачено чотири версії i20 — Classic, Comfort, Style і Elegance. У простих комплектаціях i20 оснащений парою фронтальних подушок безпеки. Антиблокувальна система є скрізь, ESP — лише на просунутих версіях.

Загалом, Hyundai з i20 дуже постарався, в B-сегменті вийшов на новий рівень. А як же Getz? Його поки вирішили залишити. Абсолютно не важливо, що він вже шість років на конвеєрі. Машина дуже добра. Просте і надійне шасі, яке дає чудові ходові якості, надійні двигуни, немаленький салон, відпрацьована технологія виробництва. 550 тисяч екземплярів, проданих за шість років конвеєрного життя, великий успіх. Разом з новим i20 «брати» створюють неабияку конкуренцію своїм суперникам в класі. А їх, до речі, хоч річку гати — Toyota Yaris, Ford Fiesta, Mazda2, Opel Corsa, Peugeot 206/207, Renault Clio, Honda Jazz, Volkswagen Polo, Skoda Fabia, SEAT Ibiza, Suzuki Swift, Mitsubishi Colt, FIAT Grande Punto.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com