Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гроші дадуть під консолідацію?

У Києві з 12 по 24 жовтня з візитом перебуватиме місія Міжнародного валютного фонду на чолі з Джейлой Пазарбазіолу.

За повідомленням прес-служби Міністерства фінансів України, на запланованих у рамках візиту зустрічах обговорюватимуть питання економічної і фінансової ситуації в Україні.

Експерти МФВ оцінять виконання показників критеріїв ефективності програми «Стенд-бай», згідно з Меморандумом про економічну і фінансову політику від 23 липня цього року, підписаному між Україною і МВФ.

Незалежні економісти очікують найскладніших переговорів місії з українським урядом, передає «Німецька хвиля».

Так, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що головною проблемою переговорів буде складна економічна ситуація в державі та «фактичне нефункціонування української держави».

Експерт зазначив, що МВФ звик мати справу з консолідованою позицією, а в Україні зіткнувся з паралічем парламенту та протиріччями в підходах щодо боротьби з кризою між урядом та президентською стороною.

На думку Бураковського, позитивом є домовленість з кредиторами «Нафтогазу України» про реструктуризацію частини його боргів та початок реструктуризації державою проблемних банків.

Але водночас банківська система України постала перед новим викликом — проблемою повернення ризикованих кредитів.

А ухвалення парламентом закону про підвищення соціальних стандартів в умовах кризи ставить під сумнів бюджетну та макроекономічну стабільність, каже експерт.

Як відомо, МВФ у листопаді 2008 року схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд. дол. і надав перший транш кредиту в 4,5 млрд. дол.

12 травня в Україну надійшли 2,8 млрд. дол. другого траншу кредиту МВФ. 1,5 млрд. дол. із них направлена безпосередньо до держбюджету для фінансування зовнішніх боргових зобов’язань уряду.

Третій транш склав 3,3 млрд. дол. замість запланованих 3,2 млрд. дол.

Четвертий транш в обсязі 3,8 млрд. дол. МВФ планував надати Україні до кінця цього року. Перешкодами його наданню можуть стати порушення Києвом своїх зобов’язань підвищити з 1 вересня ціни на газ для населення на 20%.

 

 

УНІАН, Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com