Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Рік податкового сервісу

Наша спільна мета — порозуміння між податківцями та платниками податків, і тому цей рік проголошено роком податкового сервісу. Одним із головних орієнтирів роботи податкової служби України є створення сприятливих умов для виконання платниками своїх податкових зобов’язань. Податківці добре розуміють проблеми, з якими стикаються платники податків. Тому особлива увага податківців спрямована на масово-роз’яснювальну роботу, аби допомогти розібратися в доволі громіздкому податковому законодавстві. Основними методами даної роботи є проведення семінарів і практикумів для платників податків, тренінгів, засідань «круглого столу», тематичних зустрічей тощо.

Одним з таких методів є проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія». В органах державної податкової служби з метою живого спілкування платників податків з керівництвом податкових органів проводяться сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія». Під час проведення сеансів громадяни можуть отримати відповіді на свої численні запитання стосовно останніх змін у податковому законодавстві, термінах подачі звітності та сплати податків, повідомити податкові органи про факти порушення при виплаті заробітної плати, про ведення нелегального бізнесу та вирішити багато інших питань.

З графіком проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» можна ознайомитися на офіційному WEB — сайті Державної податкової адміністрації (www.kyivsta.gov.ua) та звернутися на «гарячу лінію» ДПА у м. Києві за телефоном: 461-77-00 або надати свої письмові зауваження та пропозиції до ДПІ за своїм місцезнаходженням, де розміщені скриньки, запроваджені Головою ДПА у м. Києві.

Пропонуємо Вашій увазі деякі із запитань, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання 1. Що слід розуміти під поняттям іпотечний житловий кредит? Чи можуть нерезиденти скористатися правом на податковий кредит по іпотеці?

Відповідь. Відповідно до п. 1.5 ст. 1 Закону України від 22.05.2003р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (із змінами та доповненнями, далі — Закон) іпотечний житловий кредит — фінансовий кредит, що надається фізичній особі, товариству співвласників квартир або житловому кооперативу строком не менше п’яти повних календарних років для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом або придбанням квартири (кімнати) або житлового будинку (його частини) (з урахуванням землі, що знаходиться під таким житловим будинком, чи присадибної ділянки), які надаються у власність позичальника з прийняттям кредитором такого житла (землі, що знаходиться під ним, чи присадибної ділянки) у заставу.

Підпунктом 5.4.1 пункту 5.4 статті 5 Закону визначено, що податковий кредит може бути нарахований виключно резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер.

Питання 2. Який мінімальний розмір заробітної плати встановлено Законом України «Про держаний бюджет України на 2009 рік»?

Відповідь. Відповідно до ст. 55 Закону України від 26.12.2008 р. № 835-VI «Про Державний бюджет України на 2009 рік» встановлено мінімальний розмір заробітної з 1 січня 2009 року розмір мінімальної заробітної плати 605 гривень, з 1 квітня 2009 року — 625 гривень, з 1 липня 2009 року — 630 гривень, з 1 жовтня 2009 року — 650 гривень, з 1 грудня 2009 року — 669 гривень на місяць.

 Питання 3. Чи правомірно скасували моє право на податкову соціальну пільгу, дізнавшись про те що я зареєструвався приватним підприємцем?

Відповідь. Відповідно до пп. «е» підпункту 6.3.3 пункту 6.3 статті 6 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» податкова соціальна пільга не може бути застосована до інших доходів платника податку, якщо він отримує протягом звітного податкового місяця одночасно такі доходи, як доходи самозайнятої особи від підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Питання 4. Чи обкладається податком з доходів фізичних осіб сума коштів на поховання померлого працівника?

Відповідь. Відповідно до п. б) пп. 4.3.21 п. 4.3 ст. 4 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку працедавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної у підпункті 6.5.1 пункту 6.5 статті 6 цього Закону. Сума перевищення над такою сумою, за її наявності, підлягає кінцевому оподаткуванню при її виплаті за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 цього Закону. У 2009 році це становить 1880 грн.

Питання 5. Як правильно утримати податок з доходів фізичних осіб із заробітної плати?

Відповідь. Відповідно до пп. 3.5 ст. 3 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об’єкт оподаткування визначається як нарахована сума такої заробітної плати, зменшена на суму збору до Пенсійного фонду України та внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.

Питання 6. Який максимальний розмір нецільової благодійної допомоги не обкладається податком з доходів фізичних осіб?

Відповідь. Відповідно до пп. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 року № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 899-IV) не підлягає включенню до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує розмір суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 6.5.1 пункту 6.5 статті 6 цього Закону, встановленого на 1 січня такого року, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги згідно з підпунктом 6.5.1 пункту 6.5 статті 6 цього Закону № 899-IV, тобто, в 2009 році становить 940 гривень.

Питання 7. Я фізична особа, придбав новий автомобіль. В який термін я маю сплатити податок з власників транспортних засобів?

Відповідь. Відповідно до статті 5 Закону України від 11.12.1991р. №1963-ХІІ «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» податок сплачується фізичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд.

Питання 8. Чи можливо подати звіт суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку в електронному вигляді?

Відповідь. Так. Відповідно до пп. 9 Наказу ДПА України від 29.10.1999р. №599 «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі» податкова звітність може бути надана податковому органу за добровільним рішенням платника податків в електронній формі за умови дотримання чинного законодавства, що регулює ці питання.

Питання 9. Хто виступає податковим агентом при реалізації нерухомого майна фізичною особо?

Відповідь. У відповідності з пп. 11.3 ст. 11 Закону України від 22 травня 2003 р. №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» податковим агентом при здійсненні операцій з відчуження об’єктів нерухомого майна є нотаріус, який посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору. Нотаріус, який посвідчив договір відчуження об’єкта нерухомості, зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за податковою адресою платника податку у строки, встановлені законом для податкового кварталу (протягом 40 днів після звітного кварталу).

Питання 10. За якою ставкою оподатковується об’єкт нерухомого майна, отриманий у спадщину від громадянина-іноземця?

Відповідь. У відповідності з пп. 13.2.3 ст. 13 Закону України від 22 травня 2003 р. №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, то така нерухомість оподатковується за ставкою 15 % до будь-якого об’єкта спадщини.

 

 

ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com