Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чарку горілки — і... за кермо

Головний даішник України Сергій Коломієць вважає, що пити слід в міру, особливо за кермом. Кілька місяців тому, під час прес-конференції, він повідомив, що буде встановлено допустиму норму алкоголю в крові водія. І він додержав слова.

Міністерство вну­тріш­ніх справ разом з Міністерством охорони здоров’я розробило і зареєструвало в Міністерстві юстиції (6 жовтня 2009 р. N 931/16947) указ N 400/666 від 09.09.2009, яким затверджується інструкція за визначенням у водіїв ознак алкогольного або наркотичного сп’яніння або їх перебування під дією лі­карських препаратів, які знижують увагу і швидкість реакції.

Так, згідно інструкції, огляду на стан алкогольного сп’яніння підлягають водії, що мають такі ознаками сп’яніння:

— запах алкоголю з порожнини рота;

— порушення координації рухів;

— порушення мови;

— виражене тремтіння пальців рук;

— різка зміна забарвлення шкірного покриву лиця;

— поведінка, яка не відповідає обстановці.

За ознаки наркотичного сп’яніння або дії медичних препаратів слід вважати:

— наявність однієї або декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (ок­рім запаху алкоголю з порожнини рота);

— звужені або розширені зіниці, які не реагують на світло;

— сповільненість або навпаки — підвищена жва­вість або рухливість ходи, мови;

— почервоніння обличчя або неприродна блі­дість.

Огляд проводиться уповноваженою особою Державтоінспекції МВС на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування Міністерством охорони здоров’я і Держ­стандартом.

В інструкції сказано, що огляд із застосуванням технічних засобів повинен проводитися у присутності двох свідків, причому за свідків не можуть вважатися працівники міліції або зацікавлені особи. Також прилад для перевірки тверезості має бути укомплектований інструкцією, свідоцтвом про держреєстрацію і свідоцтво про його перевірку. Останні два документи співробітники ДАІ повинні пред’явити на першу вимогу.

Згідно інструкції п’яним можна вважати людину, у якої вміст алкоголю в крові перевищує 0,2 промілле. Це означає, що людина масою 80 кг відразу після вживання 38 грамів горілки, або півсклянки сухого вина, або склянки пива середньої міцності може сідати за кермо.

У разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного уповноваженим особами Державтоінспекції МВС, огляд про­водиться в найближчому закладі охорони здоров’я, якому надано право на проведення такого огляду відповідно до статті 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В інструкції для медичних працівників чітко розписаний порядок проведення обстеження на стан алкогольного або наркотичного сп’яніння. Проте в документі йдеться, що показник 0,2 промілле актуальний тільки для контролю тверезості уповноваженими особам Державтоінспекції МВС, а для обстеження в медичних установах такого обмеження не існує. Лікар може визнати п’яним людину і з меншим вмістом алкоголю в крові. Або навпаки, визнати людину тверезою навіть якщо свідчення алкотестера зашкалюють.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com