Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Біопаливо йде на ринок

Уряд України має намір ввести обов’язковий продаж біопалива на вітчизняних АЗС. Поки передбачається старт з 3% добавок в бензин і ДП.

Відповідний проект закону (автор — депутат від БЮТ Степан Глусь) про обов’язкове використання біопалива (біоетанолу і біодизеля) при виробництві бензину і дизпалива зареєстрований у ВР. Поки докладний текст документа не обнародуваний, але, як відзначають в Мінагрополітики, законопроект про обов’язкове використання біоетанолу в моторному паливі писався в їх міністерстві.

Очікується, що він вступить в дію з 1 січня 2010 року. США і Бразилія — світові лідери з використання біопалива на сьогодні. Так, в Бразилії собівартість літра біоетанолу до різкого подорожчання цукру літом 2009 року оцінювалася в 20 центів. Українського ж аналога з кукурудзи — трохи більше 50 центів. Зважаючи на той факт, що до вітчизняної кукурудзи більше претензій щодо якості з боку покупців (через  низьку якість збиральної техніки), біоетанол — відмінний спосіб для аграріїв продати свою продукцію.

Крім того, на даний момент ціни на кукурудзу на внутрішньому ринку достатньо високі — як і на рапс, який вважається за основну сировину для біодизеля. Зараз же собівартість одного літра «горючого спирту» оцінюється приблизно в 4-5 гривень. Тому добавки в бензин не повинні привести до його подорожчання, що змусить нафтопереробні заводи купувати біопаливо у аграріїв для додавання необхідного відсотка в свої партії.

На жаль, екологічна спрямованість нових ініціатив з біоетанолом не ідеальна. В Україні, де досі продовжуються суперечки про дозвіл ряду НПЗ виготовляти низькосірчисте паливо, а на Євро-3 ми в обов’язковому порядку перейдемо тільки з 2011 року, навряд чи цікава 3%-на «екологічна» добавка. Та і реальну якість бензину на АЗС України чиновники відстежувати не рвуться.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com