Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Молдовський тупик

Парламент Молдови не зміг обрати президента країни. Остання спроба виборів була зірвана після того, як опозиційна партія комуністів покинула залу засідань, відмовившись голосувати за кандидата від ліберальної коаліції лідера Демократичної партії Маріана Лупу.

Без комуністів, яким належать 48 з 101 мандата, процедура таємних виборів перетворилася на формальність. Для обрання голови держави необхідно 61 голос, і у правлячої коаліції, яка має в своєму розпорядженні 53 мандати, не вистачило восьми голосів.

Лідер фракції комуністів Марія Постойко заявила з трибуни парламенту, що «правлячий Альянс проводить антисоціальну політику, порушує Конституцію», а комуністи «Батьківщиною не торгують і нікому робити цього не дозволять».

«Було б просто зрадою перед народом, перед виборцем, перед країною, та і перед самими собою проголосувати за запропоновану кандидатуру від Альянсу на посаду президента», — сказала Постойко.

Депутати-комуністи покинули залу засідань і в таємному голосуванні не брали участь.

Згідно законодавству, виконуючий обов’язки президента голова парламенту Міхай Гімпу зобов’язаний розпустити парламент і призначити дату дострокових парламентських виборів. В той же час, парламент може бути розпущено тільки через рік з моменту останнього розпуску, після 16 червня 2010 року.

З урахуванням виборчої кампанії, на яку відводиться не менше 45 днів, парламентські вибори можуть відбутися тільки восени наступного року. При цьому крайній термін розпуску парламенту і призначення дати дострокових виборів в законодавстві не вказано.

В той же час, Гімпу підписав указ про створення комісії з розробки поправок до Конституції. Минулого тижня він запропонував розробити пакет поправок до Конституції в частині зміни положень про порядок обрання президента. Таким чином, він вважає за доцільне змінити закон шляхом всенародного референдуму, щоб подолати політичну кризу, яка триває майже рік.

Прем’єр-міністр Молдови Влад Філат переконаний, що Альянс за європейську інтеграцію виведе країну з кризи, незважаючи на позицію Партії комуністів, яка бойкотувала в понеділок вибори президента.

«Той факт, що депутатів-комуністів закрили в окремій залі, свідчить про те, що у фракції не все добре. Розкол у фракції комуністів ще буде, буде і в партії», — сказав Філат.

«Комуністи незадоволені тим, що ми об’єдналися і ми вистояли. І вистоїмо далі, ми повні рішучості вивести країну з того стану, куди їх привели комуністи. Буде складно, але ми повні рішучості добитися поставлених цілей», — сказав Філат.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com