Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ремені безпеки — це серйозно

З початку наступного року співробітники Державтоінспекції будуть в першу чергу звертати увагу на наявність на водіях ременя безпеки. Про це заявив у четвер на прес-конференції начальник департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць, повідомляє «Українська правда».

«З наступного року ми в першу чергу будемо приділяти увагу наявності ременів безпеки», — зазначив начальник ДАІ, наголосивши при цьому, що використання ременя безпеки дозволяє зменшити кількість загиблих у ДТП на 30%.

Він також повідомив, що ДАІ не буде з 1 січня штрафувати водіїв, які не зареєстрували мопеди та скутери.

«З 1 січня ДАІ не штрафуватиме водіїв транспортних засобів об’ємом двигуна до 50 куб. см (мопеди та скутери) за від­сутність посвідчення водія, талона технічного огляду та реєстрації транспортного засобу, оскільки таких транспортних засобів дуже велика кількість, і не всі водії встигнуть їх зареєструвати», — зазначив Коломієць.

Він також нагадав, що ДАІ наразі розробляє нормативні документи для спрощення системи реєстрації транспортних засобів.

Також він повідомив, що Державтоінспекція не має наміру ініціювати посилення адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, якщо це не призвело до тяжких наслідків, передає УНІАН.

«Ми згодні з тим, щоб накласти мораторій на той закон, який прийнятий, тобто не підвищувати і не знижувати штрафи… Суспільство повинно звикнути до чинного законодавства, а потім можна покращувати це законодавство та робити його жорсткішим», — сказав він.

За словами Коломійця, єдине, за що виступає ДАІ, — це підвищення відповідальності за скоєння ДТП водіями, які керували транспортними засобами у нетверезому стані і це не призвело до тяжких наслідків.

Як повідомлялось, 22 жовтня на прес-конференції в Києві Коломієць сказав, що Державтоінспекція пропонує посилити відповідальність за керування автомобілем в нетверезому стані, що призвело до ДТП без тяжких наслідків.

За його словами, відповідний законопроект підготовлений та поданий на розгляд до ВР. Він, зокрема, передбачає за таке порушення накладення на водія штрафу від 500 до 600 мінімумів (це на сьогодні становить 8-10 тис грн), або виправні роботи, або позбавлення права керування автотранспортом на термін до трьох років.

Зазначимо, нещодавно Мін’юст зареєстрував спільний наказ МВС і МОЗ про порядок виявлення тих, хто управляє автомобілем у нетверезому стані. Головне нововведення — можна їздити, маючи у крові до 0,2 проміле (0,0002 г/л, для цього досить випити 20 г горілки або кухоль пива) алкоголю, тоді як раніше було 0 проміле.

«Ця зміна в інструкції — палиця з двома кінцями, вона може внести сум’яття для тих, хто за кермом, — вважає лікар-нарколог наркодиспансера Київської області Владислав Нестеренко. — Якщо раніше водій знав, що пити за кермом не можна, то тепер деякі почнуть розраховувати: мовляв, при моїй масі у 80 кг можу випити келих пива і буде 0,2 проміле, тому можна сідати за кермо. Це серйозний ризик, тому що у крові людини завжди є деяка кількість спирту (до 0,07 проміле), який утворюється від розщеплювання, наприклад, вуглеводів. Разом з випитим пивом або горілкою буде перевищення вмісту алкоголю. Сідати за кермо після келиха пива або 100 г горілки можна не раніше, ніж через 4 години».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com