Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Боротьба чи імітація?

У Раді Європи занепокоєні намірами народних депутатів України відкласти набрання чинності так званого антикорупційного пакету законів від червня 2009 року, які мають бути введені в дію 1 січня 2010 року. Про це повідомили в Офісі Ради Європи в Україні, передає УНІАН.

В повідомленні, зокрема, зазначається, що сьогодні, 22 грудня, у Верховній Раді України планується розгляд проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції» (№5398, автор – народний депутат від НУ-НС Олег Новіков), яким пропонується відкласти набрання чинності так званого антикорупційного пакету законів від червня 2009 року, які мають бути введені в дію 1 січня 2010 року.

У зв’язку з цим, доповідачка Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ренате Вольвенд зробила таку заяву: «Прийняття українським парламентом у червні 2009 року законодавчого антикорупційного пакету стало важливим кроком у реформі національної системи боротьби проти корупції. Це відкрило шлях до набрання чинності для України Кримінальної конвенції Ради Європи про боротьбу з корупцією та Конвенції ООН проти корупції. Це також наблизило українське законодавства до міжнародних стандартів та передового досвіду».

На думку Вольвенд, «будь-які спроби зупинити дію чи відкласти введення в дію цих трьох законів серйозно підірве антикорупційні зусилля України. Це також суперечитиме обов’язкам та зобов’язанням України, що випливають з її членства в Раді Європи».

Доповідачка Моніторингового комітету ПАРЄ наголошує, що подальша реформа законодавства про боротьбу проти корупції є, безперечно, необхідною, але не має відбуватися відкликання уже схвалених законів.

На переконання Вольвенд, «парламенту варто радше зосередити свою увагу на інших важливих законах, необхідних для створення ефективних систем для вирішення конфлікту інтересів та декларування майна публічними службовцями, а також реформувати органи кримінальної юстиції відповідно до європейських стандартів. Ці реформи по­трібні в інтересах українських громадян і Моніторинговий комітет ПАРЄ уважно стежитиме за розвитком подій у цьому відношенні».

У середині грудня Моніторинговий комітет ПАРЄ висловив занепокоєння щодо виконання Україною зобов’язань у боротьбі із корупцією, взятих при вступі до Ради Європи.

Порядком денним сьогоднішнього засідання ВР передбачено розгляд внесеного Новіковим проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції.

Як зазначено в пояснювальній записці, законопроектом передбачено зупинити дію законів України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення».

У зв’язку з зупиненням дії вказаних законодавчих актів відновлюється дія Закону України «Про боротьбу з корупцією» та Постанови Верховної Ради України від 5 жовтня 1995 року «Про порядок введення в дію Закону України «Про боротьбу з корупцією», які визнані Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції» такими, що втратили чинність.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com