Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Кримська світлиця» під загрозою закриття

Головний редактор єдиної у Криму україномовної газети «Кримська світлиця» Віктор Качула заявляє про загрозу закриття видання і про переслідування його особисто.

Кілька днів тому він був звільнений з посади. У наказі, що був підписаний директором державного журнально-газетного видавництва Віталієм Сатаренком і завізований міністром культури і туризму України Василем Вовкуном стверджується, що причинами звільнення є «систематичні порушення вимог, наказів та розпоряджень міністерства культури без поважних причин і неналежне виконання службових обов’язків».

Однак сам Віктор Качула каже, що звільнення пов’язане з його опором стосовно вимоги Мінкульту скоротити в два рази штат часопису.

«Я впирався, як міг. Не давав згоди на скорочення колективу. Звертався до вищого керівництва держави. Не давав здійснити систематичне руйнування газети», — сказав Віктор Качула в інтерв’ю Бі-Бі-Сі. Також журналіст не виключив, що таким чином його намагаються покарати за позитивне висвітлення діяльності президента Віктора Ющенка на сторінках газети. Качула також заявив, що буде оскаржувати своє звільнення в суді.

Рішення про звільнення головного редактора україномовної газети не залишилося поза увагою у проукраїнських колах автономії.

А трудовий колектив газети надіслав телеграму Віктору Ющенку та прем’єр-міністру Юлії Тимошенко з вимогою втрутитися в ситуацію і поновити Качулу на посаді. Українська громада Криму звернулась із офіційним зверненням до Василя Вовкуна, в якому дії міністра названі антидержавними: «Такі дії ми розцінюємо як антиукраїнські та антидержавні. Вони свідчать про відсутність розуміння реальної ролі і значення для кримського українства цієї поважної газети». Голова парламентського комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що проблеми із фінансуванням газети пов’язані передусім із неефективним використанням коштів, виділених міністерству культури. Володимир Яворівський твердить, що це позначилося не лише на діяльності газети, а й на творчих спілках та установах культури.

Енвер Абібула

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com