Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Збагачуватимуть самі

Іран офіційно відповів відмовою Міжнародному агентству з атомної енергії при ООН (МАГАТЕ) надіслати свій уран за кордон для подальшого збагачення.

Тим часом, зустріч високопоставлених дипломатів країн «шістки» завершилася днями у Нью-Йорку без прийняття рішення про додаткові санкції проти Тегерана, на яких наполягає Захід. Попри відсутність результату переговорів, який головував на переговорах представник Європейського союзу Роберт Купер зазначив, що вже почався розгляд якихось «подальших заходів», суть яких він розкрити відмовився.

США задоволені зустрічами, які відбулися в суботу в Нью-Йорку переговорами «шістки» по Ірану, і як і раніше називають поведінку Ісламської Республіки неадекватним.

«Ми просунулися в кількох напрямках, і віримо, що досягли певних успіхів», — сказав на брифінгу у вівторок офіційний представник держдепартаменту Філіп Кроулі.

Кроулі також зазначив, що поведінка Ірану як і раніше, неадекватно, зокрема, у випадку з пропозицією іранський збагачувати уран для дослідницьких реакторів за межами Ісламської Республіки. Міжнародне співтовариство встановило Тегерану «крайній термін» для відповіді на цю пропозицію, яка б дозволила вирішити суперечності щодо ядерної програми, однак Іран проігнорував всі терміни відповіді на пропозицію укладення такої угоди.

«Це, безумовно, неадекватну відповідь», — прокоментував Кроулі поведінка Тегерана.

Крім того, в новій доповіді, підготовленій розвідувальними органами США, повідомляється про те, що Іран ніколи не припиняв роботи зі створення ядерної зброї. Ці дані суперечать оцінками, зробленим американським разведсообщество в 2007 році. В оприлюдненому тоді доповіді йшлося про те, що Іран під тиском міжнародного співтовариства зупинив роботи зі створення ядерної зброї ще восени 2003 року, хоча і продовжує займатися збагаченням урану.

Тепер розвідка США переглянула свої попередні висновки і прийшла до висновку, що в 2003 році Іран не звертав збройової своєї ядерної програми. «Розходження в поглядах серед аналітиків тепер сфокусовані на тому, віддавав чи верховний духовний лідер країни (аятолла Хаменеї) або ж збирається незабаром віддати наказ про повномасштабне виробництво ядерної зброї», — пише The Washington Times.

Нова доповідь, в роботі над яким беруть участь співробітники 16 розвідві­домств США, близький до завершення, і його несекретних частина може бути оприлюднена вже в наступному місяці.

В адміністрації президента США Барака Обами заявляють про намір продовжувати чинити тиск на Іран у відповідності з подвійним підходом, щоб змусити його виконувати свої міжнародні зобов’язання в ядерній області. Суть подвійного підходу полягає в тому, що він передбачає можливість як розширення економічного співробітництва з Іраном, так і посилювання санкцій у разі відмови прояснити характер його ядерних розробок.

МАГАТЕ раніше запропонувало Ірану припинити роботи по збагаченню урану, які можуть мати військове призначення. Взамін наявний в країні низькозбагачений уран пропонується дозбагачувати в Росії, потім у Франції перетворювати на паливо за західною технологією і повертати Ірану для використання з мирною метою.

Але ще грудні Іран заявив, що не має наміру погоджуватися з пропозицією МАГАТЕ про переробку за кордоном його низькозбагаченого урану, оскільки така ініціатива, як вважають в Тегерані, буде супроводжуватися політичним тиском.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com