Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВИМАГАЮТЬ БІЛЬШОГО

Тисячі людей зібралося в Калінінграді на мітинг з вимогами відставки прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна. Маніфестанти заповнили центральну площу столиці російського анклава, протестуючи проти економічної політики уряду, зокрема планів підвищення транспортного податку і комунальних тарифів. Мітинг був організований широкою коаліцією політичних сил – від комуністів і ЛДПР, які представлені в парламенті і останніми роками були вельми обережні в критиці в адресу Кремля, до різних груп роздробленої ліберальної опозиції. Масові маніфестації стали рідкісним явищем в Росії останніми роками, що обумовлене як популярністю Путіна, так і активною протидією влади: наприклад, в Москві мерія регулярно відмовляє опозиції в дозволах на проведення демонстрацій. Акція в Калінінграді була незвичайна ще і тим, що власті не перешкоджали її проведенню.

Одним з головних приводів для протесту став намір влади області різко підняти ставки транспортного податку. Аналогічна міра в листопаді минулого року розглядалася на федеральному рівні і була схвалена Держдумою, в якій партія Путіна «Єдина Росія» має більшість, але потім Кремль відкликав законопроект, прямо вказавши на його непопулярність.

Після цього ставки податку було вирішено передати у ведення регіональних властей. Також калининградці незадоволені різким підвищенням тарифів за послуги, пов’язані з реєстрацією транспортних засобів, і зростанням мит на імпорт іномарок. Але гасла на мітингу не обмежувалися економічними вимогами.Маніфестанти тримали плакати з вимогою відновити виборність губернаторів, з якою Путін покінчив при перебуванні президентом в 2004 році.

Також мітингуючі скандували гасла, направлені проти «Єдиної Росії»: «Партію Едро – в помийне відро!» На мітингу з ентузіазмом виступило кілька лідерів ліберального опозиційного руху, що приїхали з Москви, «Солідарність».

«Єдина Росія» заявила, що калининградці не розібралися в політиці регіональних властей, а опозиція використовувала мітинг в своїх інтересах. «Чиновники не змогли виразно, доступно і кваліфіковано пояснити людям, що їх права не будуть порушені», — цитує сайт «Єдиній Росії» керівника центрального виконавського комітету партії Андрія Воробйова. «Ті ж представники опозиції, які намагаються обманом вивести людей на вулицю, діють у власних інтересах. Така цинічна позиція викликає обурення», — заявив він.
Акція Калінінграда може виявитися поворотним пунктом в розвитку протестного руху в Росії, а сам Калінінград, який знаходиться всього в 150 кілометрах від міста, де народилася знаменита польська «Солідарність», здатний стати «російським Гданьськом». Як вважає один з лідерів демократичного руху «Солідарність» Ілля Яшин, в Кремлі зараз «панує просто істерика» у зв’язку з несподіваними для влади подіями в Калінінграді, і не виключено, що терміновий, оголошений відразу після сьогоднішньої акції, відхід в двотижневу відпустку губернатора Георгія Бооса може означати його швидку відставку.
Населення прикордонного Калінінграда бачить хороший приклад життя сусідів в Германії і Польщі. І, відповідно, жителі віддалених, але зовсім не бідних російських околиць не в захваті від федеральної економічної політики відносно регіонів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com