Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГРОБНИЦЯ МАЙЯ, ЩО БЕРЕЖЕ ТАЄМНИЦЮ

Мексиканські археологи виявили гробницю часів імперії майя. Учені сподіваються, що знахідка проллє світло на причини згасання колись великої цивілізації, оскільки в гробниці знайдена кераміка, що відноситься до культури тольтеков.

Та і сама споруда побудована в тольтекскому стилі, хоч і знаходиться на території стародавнього міста майя Тонінб. Вона була створена між 840 і 900 роками, коли майя звідти ще не пішли.

Багато дослідників вважають, що до переіоду занепаду цивілізації майя, який відноситься до IX століття, привели війни між містами-державами і (або) деградація навколишнього середовища. Хуан Ядеун з Національного інституту антропології і історії, куратор розкопок, вважає, що артефакти культури тольтеків, знайдені в гробниці, можуть вказати на дещо інше пояснення.

«Очевидно, що гробницю побудували представники нової хвилі переселенців, — говорить учений. — Дуже цікаво вивчити останки тих, хто прийшов на місце імперії майя».

Тольтеки займали центральні гірські райони сучасної Мексики і, мабуть, в X столітті поступово розширили свій вплив до опорних пунктів майя в південній частині країни. У XII столітті їх пануванню поклали кінець ацтеки.

Інші археологи застерігають колег від швидких висновків на основі однієї знахідки. Імперія майя охоплювала широку область з різноманітною і складною історією. «Одна могила, навіть досить незвичайна, не зможе відповісти на глобальні питання по історії майя, — вважає Девід Стюарт, фахівець з епіграфіки майя з Техаського університету (США). — Можливо, вона проллє світло на історію невеликої місцевості, тільки і всього».

Археолог Сьюзан Гиллеспі (Університет Флоріди), втім, указує на те, що ідея міграції з Тули (столиці тольтеков) на території майя наукою не знехтувана.

Гробниця, знайдена в грудні і представлена журналістам вчора, розкопана біля підніжжя одного з численних храмів. У вузькій камері виявлений чашоподібний саркофаг з важкою кришкою. Подібні кришки часто мають написи, але це не той випадок. Може, наприкінці розвитку цивілізації майя стали не такими освіченими?.

Археологи також наштовхнулися на керамічну урну і жіночі (ймовірно) кістки. Череп покійною, як представляється, був умисно деформований, як це було прийнято у майя. Останки вивчаються антропологами.

Крім того, тут є ще одна урна, цього разу з вивареними кістками. Швидше за все, гробниця використовувалася в кінці XV століття, незадовго до приходу іспанців.

Ассошиейтед Прес
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com