Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПЕРСПЕКТИВНА ГАЛУЗЬ ОТРИМАЛА ФАХІВЦІВ

Нині організація роботи та управління лікувально-профілактичними установами в Україні потребує керівників двох якісних рівнів: керівників лікувально-профілактичною роботою установи та менеджерів. Останні мають забезпечувати організацію діяльності медичної установи, а також доцільне використання матеріальних, фінансових і трудових ресурсів. Тобто такі, якісно нові для України фахівці повинні «звільнити головного лікаря від немедичної роботи». Саме таких фахівців готує Інститут менеджменту та бізнесу імені Богдана Хмельницького. Цього дня відбулися урочисті збори, присвячені врученню дипломів студентам факультету післядипломної освіти на базі Медичного коледжу №3. У святковій атмосфері дипломи отримали 84 випускники. Привітав молодих спеціалістів з важливою подією ректор МАУП, доктор економічних наук, професор Валерій Захожай: «Сьогодні ми звітуємо про випуск нової плеяди висококваліфікованих фахівців, які у майбутньому принесуть користь нашій державі. Тож нехай вам щастить, на життєвому шляху, шановні випускники!»

Про особливості навчання медичних та фармацевтичних менеджерів у МАУП розповіла директор Інституту менеджменту та бізнесу, професор Олена Баєва: «Однією з вимог професійного відбору є сума теоретичних знань та практичних навичок з технології надання медичної допомоги. Тому ми приймаємо на навчання тільки осіб, що вже мають диплом молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста з напряму «Медицина». Більшість з нинішніх випускників вже мали диплом медичної сестри, фармацевта та досвід роботи в закладах охорони здоров’я. Крім цього, при практичній підготовці студентів МАУП співпрацює з управліннями охорони здоров’я різних районів міста Києва, лікувально-профілактичними та аптечними закладами, тобто наші студенти мали можливість проходження практики за фахом. Навчальні плани підготовки медичних і фармацевтичних менеджерів передбачають вивчення навчальних дисциплін з економіки, маркетингу, права, загального менеджменту. Тобто це саме та теоретична основа, що необхідна для управлінської діяльності».

Готуючи спеціалістів з медичного та фармацевтичного менеджменту Академія тісно співпрацює з 3-м та 4-м медичними училищами, які допомагають проводити профорієнтаційну діяльність та організацію навчального процесу. Тож в ході урочистих зборів своїх випускників привітала декан факультету післядипломної освіти Медичного коледжу № 3 Тамара Лежненко і побажала успіху, наснаги та особистого щастя.

Які ж можливості професійної реалізації дає диплом спеціаліста з медичного та фармацевтичного менеджменту? Тут перед випускниками від­криваються широкі можливості, вони можуть застосувати свої знання:

•          в різних лінійних та функціональних підрозділах лікувально-профілактичних установ всіх форм власності,

•          на підприємствах медичної та мікробіологічної промисловості, в фармацевтичних фірмах,

•          на аптечних базах та складах, в магазинах «Оптика» та «Медтехніка»,

•          в діагностичних центрах,

•          в санаторно-курортних закладах,

•          в санітарно — епідеміологічних станціях,

•          в закладах медико-соціального захисту, в структурах Товариства Червоного Хреста.

Зараз Україна перебуває на стадії впровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування. Верховною радою прийнято відповідні законопроекти за № 1040 від 27 листопада 2007 р., № 1040-1 та № 1040-2 від 25 січня 2008 р. Як відомо, готується нормативно-правова база та реалізуються пілотні проекти із впровадження обов’язкового медичного страхування.

Досвід пострадянських країн та країн Східної Європи по впровадженню страхової медицини свідчить, що однією з основних проблем була відсутність підготовки страхових менеджерів, орієнтованих на галузь охорони здоров’я. Саме фахівці з медичного менеджменту можуть бути задіяні в роботі установ медичного страхування. Вже перший досвід роботи в галузі добровільного медичного страхування вказав на великий попит у таких, якісно нових для нашої країни фахівцях. Розвиток вітчизняної фармацевтичної промисловості та відкриття на території України низки зарубіжних представництв фармацевтичних фірм і фірм з продажу медичного обладнання та інструментарію виявив необхідність у маркетологах та менеджерах з продажу, обізнаних на специфіці галузі охорони здоров’я. Тож сьогодні випускники Інституту менеджменту та бізнесу МАУП за фахом «Медичний та фармацевтичний менеджмент» як ніколи потрібні на ринку праці і мають прекрасну можливість для самореалізації та вдалої кар’єри.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com