Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СПАТИ ТРЕБА ДОБРЕ

Безсонням, — як розладом сну, що найчастіше зустрічається, страждає лише близько 10% людей. І майже в половині випадків основна причина це хвороба або ефект від яких-небудь речовин (наприклад, кави або ліків). Ось декілька фактів про сон, які можуть допомогти вам висипатися краще.

Статистичні дослідження показують, що в середньому люди сплять по 8 годин на добу. А ось деякі громадські організації, що фінансуються крупними компаніями, схильні стверджувати, що ми спимо все менше і менше, і, отже, нам необхідні ліки для поліпшення сну. Що старші ми, тим менше сну нам треба. Без сну ми помремо. Навіщо конкретно потрібний людині сон учені досі не знають, але основними припущеннями є: відновлення життєво важливих процесів, сортування і передача на зберігання з короткочасної пам’яті в довготривалу спогадів, зібраних протягом дня. Торік дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я показали, що робота в нічну зміну може приводити до розладів сну і діяти як канцерогенний чинник. А проведене зов­сім недавно дослідження показало, що з віком людям необхідно дедалі менше сну. Ви можете спати як дитя або як Томас Едісон. Альтернативою довгому сну може бути декілька короткочасних упродовж ночі. Так званий поліфазний сон можна спостерігати у дітей. Говорять, що Томас Едісон теж спав уривками. Але для нас краще спати нормально вночі та у разі потреби подрімати вдень. ЕЕГ показує, що більшість з нас мають два особливі моменти протягом доби, коли нам може бути необхідний сон — ніч і середина дня. Отже в ідеалі влаштуйте на роботі кімнату відпочинку, де можна буде подрімати в обідню перерву.

До речі, у тварин сон проявляється по-різному. Трипалий лінивець спить 9,6 годин щоночі. А ось новонароджені дельфіни і косатки можуть не спати перший місяць свого життя. Втім, останнє не рекомендується людині. Навіть після однієї безсонної ночі ми стаємо дратівливими і втрачаємо можливість фокусуватися і приймати рішення. Прості правила сну:

• Лягати треба в один і той же час.

• Розраховуйте час, щоб отримати мінімум 7 годин сну.

• Впродовж 4-6 годин до сну утримаєтеся від кофеїну, важкої або гострої їжі, алкоголю і ліків, які можуть не дати вам заснути.

• Знайдіть собі якесь заняття перед сном, щоб ви лягали вже розслабленим.

• Блокуйте всі відволікаючі шуми і джерела світла.

• У ліжку бажано лише спати. Жодного перегляду телевізора, читання або споживання їжі.

• Займайтеся фізичними вправами, але не безпосередньо перед сном.

iscience.ru

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com