Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МЕХАНІЗМ ВИНИКНЕННЯ РАКУ ЛЕГЕНІВ У КУРЦІВ

У останньому номері спеціалізованого медичного видання Journal of Clinical Investigation опублікована стаття групи тайваньських дослідників, присвячена механізму виникнення раку легенів у курців.

У цій публікації наголошується, що дослідникам вдалося виявити ланцюжок молекулярних перетворень, який запускає канцероген, що міститься в тютюновому димі, що приводить до накопичення в клітках білків, які пригнічують роботу протипухлинних генів.

Дане дослідження проводилося декількома групами учених, що представляють різні університети Тайпея.

Група тайваньських учених вперше зуміла надати докази молекулярного механізму, за допомогою якого тютюновий канцероген NNK (nicotine-derived nitrosamine ketone) активізує в клітках виробництво білка ДНК метилтранферази (DNMT1). Цей білок у великих кількостях зустрічається в ракових тканинах і в його функції входить приєднання до клітинної ДНК невеликих органічних фрагментів — метильних груп СН3.

На прикладі клітин людини і мишей, а також зразків тканин пацієнтів з раком легенів, учені показали, що NNK активізує декілька типів білків, що приводить до придушення деградації DNMT1 і її накопиченню в ядрах клітин, де міститься клітинна ДНК. Це викликає надмірне приєднання метильних груп до тих ділянок ядерної ДНК, на яких знаходяться гени, що пригнічують розвиток раку.

В результаті метилирування функції цих генів порушуються, що і приводить до появи в тканинах легких злоякісних пухлин. Автори статті вважають, що аналогічний механізм може мати місце і у разі інших захворювань, пов’язаних з курінням.

 

Тільки факти.

Близько 90% випадків захворювання раком легенів викликано курінням. Щорічно тільки у Великобританії такий діагноз отримують 38 тисяч чоловік. Рак легенів є одним з найнебезпечніших видів раку, щороку він забирає 34 тис. 500 життів британців і вбиває 1,3 млн. чоловік по всьому світу.

Жінки більш схильні до розвитку раку через куріння, ніж чоловіки. І це не дивлячись на те, що палять пані, як правило, менше представників чоловічої статі. Відкриття учених підтверджує теорію про те, що жінки сприйнятливіші до канцерогенних речовин тютюну.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com