Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГМО РУЙНУЮТЬ ВНУТРІШНІ ОРГАНИ

Трансгенні злаки можуть ушкодити печінку і нирки, стверджує французький учений Жіль-Ерік Сераліні. Після його виступу суперечки про нешкідливість генетично модифікованих рослин для людини розгорілися з новою силою.

Учений зробив свої висновки, грунтуючись на результатах експериментів, проведених біотехнологічною компанією Monsanto. Біотехнологи впродовж трьох місяців годували щурів трьома сортами виведеною ними ГМ-кукурудзи: один стійкий до гербіциду гліфосату, а два — несприйнятливі до шкідника. У США вирощуються всі три сорти, а в Європі дозволено культивувати тільки один з них.

В результаті аналізу експериментів з’ясувалося, що після трансгенної дієти у щурів з’явилися симптоми пошкоджень внутрішніх органів. Свідоцтва неправильної роботи печінки і нирок виявлялися у вигляді надзвичайного підвищення концентрації гормонів в крові і сечі гризунів. До того ж, після вживання кукурудзи одного сорту, у піддослідних щурів жіночої статі підвищувався рівень цукру в крові і зростала концентрація жирних кислот, з яких синтезуються триглицериды.

Щоб встановити, чи можуть трансгенні злаки наносити довготривалі пошкодження печінці і ниркам, Сераліні вимагає провести ще ряд досліджень. Хоча експерименти Monsanto не доводять токсичність ГМ-рослин, проте всі ознаки цього в наявності, заявляє учений. І те, що вживання таких злаків не матиме постійного негативного ефекту, не може підтвердити ніхто, підкреслив фахівець.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com