Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГОЛОД ЛІКУЄ

Вже давно відомо, що голодування може запобігти розвитку онкологічного захворювання, про це написані сотні наукових статей і навіть літературних творів — наприклад, повість Володимира Маканіна «Передвісник», книга Поля Брегга «Диво голодування». Але біда в тому, що, по-перше, видужували далеко не завжди, і, по-друге, ніколи не було відомо, чи наступило одужання в результаті голодування, а не через інші причини. Все-таки «експеримент» проводився на людях, а вони в період голодування могли приймати якісь ліки, вести різний спосіб життя і навіть бути психологічно по-різному настроєні. І лише досліди на клітинних структурах, проведені групою Трюгве Толлефсбола з Університету штату Алабама довели, що голод дійсно сприяє відмиранню ракових клітин.

Біологи стежили за колоніями нормальних клітин і передракових клітин легенів людини в розчині із звичайним змістом найбільш поширеної живильної речовини — глюкози і з пониженим її вмістом. Було виявлено, що нормальні клітини при недоліку глюкози ростуть навіть краще, ніж зазвичай, а ось передракові масово відмирають. Надзвичайно важливо, що ці відмінності обумовлені генетично, задані двома спеціальними генами, а значить, голодування в принципі може допомогти всім хворим, незалежно від їх поведінки і психологічного стану.

Науковці з Університету Глазго і Університету Стратклайда виявили, що навіть одноразове введення екстракту, що містить великі кількості вітаміну Е, в кровотік приводить до руйнування пухлин. Цей ефект був відомий і раніше, як і те, що вітамін Е токсичний і для здорових кліток. Учені вирішили проблему, помістивши вітамін в мікрокапсули з жиру з добавками білка трансферрина, який в організмі «займається» перенесенням заліза. Ракові клітини жадібно заковтували мікрокапсули і гинули...

До речі. Американські біологи Університету Вісконсіна-Медісона науково підтвердили відому всім істину: хочеш жити довше, їж менше.

Дослідження проводилися на мавпах протягом 20 років. У експерименті взяло участь 30 приматів і 46 макак, при цьому половина мавп споживала звичайну їжу, а інша половина споживала дієтичні продукти. В кінці експерименту, учені виявили, що примати, які споживали на 30% менше калорій, були здоровіші за своїх родичів і жили довше.

Крім того, число випадків виникнення у приматів, що сиділи на дієті, пухлин, захворювань сердцевосудинної системи було на 50% менше. Також було відмічено, що мозок мавп, що отримували їжу з меншим змістом калорій, став функціонувати краще. Учені зробили висновок: зменшення калорійності споживаної їжі, уповільнює процеси старіння організму і попереджає розвиток таких небезпечних захворювань, як рак, інфаркт міокарда і атрофію нейронів головного мозку.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com