Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЦІЛЮЩИЙ ЙОД

Статистика свідчить: понад 940 тисяч громадян України, тобто кожен 50-й українець, уражені онкозахворюваннями.

За оцінками спеціалістів, до 2020 року кількість вперше захворілих може зрости до 200 тисяч осіб на рік.

На Чернігівщині одна з найпоширеніших форм раку — захворювання щитовидної залози. Тому Чернігівське міське управління охорони здоров’я оголосило про початок місячника проведення обстежень щитовидної залози.

За словами спеціалістів управління, у рамках місячника лікарі проведуть лекції у трудових колективах та розкажуть про важливість вчасного обстеження щитовидки.

Терапевти проводитимуть первинні обстеження та за потреби направлятимуть хворих до ендокринологів.

У лікарнях можна переглянути санбюлетені про ураження щитовидної залози.

До організації місячника долучилася і обласна організація «Зелений світ». У рамках програми Подолання йододефіциту на Чернігівщині лікарні отримали брошури, плакати, візитки щодо користі йодованої солі і профілактики захворювань щитовидної залози, що виникають внаслідок дефіциту йоду, зокрема передракових захворювань.

«Ми розповідаємо, що для роботи щитовидної залози необхідна достатня кількість йоду щодня. Допомагає у цьому йодована сіль», — підкреслив керівник проекту Іван Осадців.

Він додав, що програма Подолання йододефіциту передбачає насамперед надання максимальної кількості інформації. Кожен має знати, наскільки корисно щодня вживати йодовану сіль. Це допомагає попередити хвороби щитовидної залози і не допустити розвитку раку.

Місячник проведення обстежень щитовидної залози триватиме до березня.

Людина має отримувати йод від першого дня зачаття і до старості. Якщо цього не буде — робота організму повністю розладнується.

Що буває, коли нам не вистачає йоду та як цього уникнути, розповів професор, доктор медичних наук, керівник відділу епідеміології ендокринних захворювань науково-дослідного інституту ендокринології та обміну речовин Віктор Кравченко.

Якщо йоду в організмі жінки не вистачає, вона не може завагітніти або вагіт­ність протікає з ускладненнями. 

Страждають від нестачі цієї корисної речовини і чоловіки. Знижується статева функція. Організм людини без йоду стає слабким, імунітет падає. А значить, можуть статися будь-які запальні процеси, у тому числі інфекційні.

Йод потрібен для нормальної роботи щитовидної залози. Якщо його не вистачає — наша щитовидка будь-що намагається поповнити запаси. Вона розростається, захоплює радіоактивний йод. А це — прямий шлях до ракових захворювань щитоподібної залози.

Саме так і сталося після Чорнобильської аварії. У половини дітей на Чернігівщині виявили зоб. Були випадки раку серед малюків.

Нестача йоду викликає справжню епідемію захворювань — наголосив Віктор Кравченко. Проте про неї не трублять ЗМІ. Це щось уже нібито звичне.

Україна посідає останнє місце у Європі по йодній профілактиці. У світі ми пасемо задніх на рівні Мозамбіку, Ірану та країн третього світу.

Тільки кожен п’ятий українець споживає йодовану сіль регулярно, замість звичайної.

Тим часом йодована сіль — це найбільш дієвий та дешевий спосіб захистити свою родину від йододефіциту. Завдяки їй європейці давно забули про проблему йододефіциту. Хоча 20 років тому вони пережили ту ж ситуацію, у яку зараз потрапила наша держава.

У багатьох країнах перед прийомом на роботу перевіряють рівень інтелекту, так зване IQ людини. Найвищий його рівень — у Японії. Це держава, жителі якої споживають багату на йод їжу.

Україна значно відстає. А від рівня інтелекту нації залежить і результат роботи. І зрештою рівень економічного розвитку.

Економлячи гривню на йодованій солі, ми втрачаємо тисячі і мільйони, додав він.

Ще у 2001 році Міністерство охорони здоров’я ухвалило Постанову «Про запровадження першочергових заходів подолання йодної недостатності». Рік потому була прийнята Програма подолання йодної недостатності. Проте ніхто, жодна програма не потурбується про нас без нашої участі.

Як показують дослідження, майже всі (до 90% жителів Чернігова) чули про користь йодованої солі. Але вживають її — лише 17,5 відсотків!

Зробити усвідомлений вибір закликають координатори Програми подолання йододефіциту на Чернігівщині, екологічна організація «Зелений світ».

Вони залучили до участі усі школи області. Діти отримують інформацію про користь йодованої солі на уроках екології.

«Ми щодня отримуємо листи від учителів шкіл. Вони пишуть, що дітям цікаво слухати про йод, проводити експерименти. Програма співпраці зі школами триває», — розповів координатор Програми, лікар-ендокринолог Олег Осадців.

Він відмітив, що нестачу йоду не можна подолати, пропивши курс біодобавок чи таблеток. Треба турбуватися про себе постійно, щодня. Лише тоді буде результат.

Віктор Кравченко зазначив, що вживання йодованої солі здатне зупинити захворювання щитовидної залози. А через кілька років — почнеться процес видужування. Так, це досить довго. Але природно, без таблеток, гормонів. Протипоказань вживання йодованої солі не має.

Прес-служба Проекту подолання йододефіциту у Чернігівській області

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com