Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БОРОТИСЯ І ПЕРЕМОГТИ

Днями в київському Палаці Спорту відбувся ХVІ Міжнародний турнір з вільної боротьби серед чоловіків та жінок присвячений видатним українським борцям і тренерам. Особливістю цьогорічного турніру є те, що його проведення — це вшанування пам’яті всіх видатних спортсменів і тренерів України. Особливу шану було віддано засновникам цього виду спорту, які своєю працею та самовідданістю проклали шлях до перемог українським борцям на міжнародній арені.

В цей день до Києва завітали борці з Австрії, Азербайджану, Болгарії, Білорусі, Великобританії, Грузії, Ізраїлю, Канади, Казахстану, Латвії, Литви, Молдови, Румунії, Росії, Словаччини, США, Тунісу, Узбекистану, Франції, Чехії, Швеції та України. Ще у 1995 році президент Асоціації спортивної боротьби України Борис Савлохов був одним з організатором заснування Міжнародного турніру, присвяченого видатним українським борцям. Відтоді, в лютому, Київ традиційно стає місцем зустрічі спортсменів — представників вільної боротьби. Україна має високі досягнення та розвинені традиції у цьому виді спорту, ми можемо пишатися тим зв’язком між поколіннями, який дає змогу вирощувати нову славну генерацію борців. Цей турнір дозволяє поєднати дві школи — сучасну й традиційну, дає змогу зіставити найкращі досягнення всіх країн. З року в рік змагання стають все цікавішими, а перемоги яскравішими.

Не так давно Ельбрус Тедеєв був учасником змагань, а сьогодні — він один з організаторів турніру. Особливості підготовки до цього свята та власне бачення турніру Ельбрус прокоментував так: «Одна справа — дивитися з килиму на глядачів, коли ти учасник змагань, і зовсім інша — очолювати президію. Організація цього турніру — складна і відповідальна справа. Я вболіваю і хвилююсь за кожного учасника турніру». Вся Україна пишається перемогами олімпійської чемпіонки з вільної боротьби, студентки МАУП Ірині Мерлені, яка була присутня на цьому святі. В цей день Ірині не брала участі у змаганнях, оскільки нещодавно зробила операцію на коліні. «Зараз набираю форму, а в березні планую поїхати до Швеції на змагання та на тренувальний збір. У минулому році мене було обрано Послом України на Перші Юнацькі Олімпійські ігри — і це для мене велика честь та відповідальність», — поділилася планами Ірині Мерлені.

Урочисте відкриття турніру проводили: заступник міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Ростислав Карандєєв, олімпійський чемпіон, триразовий чемпіон світу, народний депутат України, президент Асоціації спортивної боротьби Ельбрус Тедеєв, віце-президент Асоціації спортивної боротьби України, президент Асоціації спортивної боротьби м. Києва Ростислав Щокін.

Міжрегіональна Академія управління персоналом вже багато років плідно співпрацює з Асоціацією спортивної боротьби України і активно підтримує спорт в цілому. Заступник голови Наглядової Ради МАУП Ростислав Щокін звернувся до гостей і учасників: «Щиро вітаю любителів спорту, організаторів, глядачів, ветеранів з цим знаменним святом. Хочу подякувати тим легендам спорту, на честь яких проводиться це свято за те, що вони надихають молоде покоління на нові перемоги. Спортсменам бажаю проявити себе якнайкраще». У цьогорічному турнірі з вільної боротьби взяли участь студенти Міжрегіональної Академії управління персоналом: Ірина Харів, Мар’яна Квятковська, Дмитро Рочняк, Шаміль Дібіров та Віктор Кікоть. Навчання в Академії допомагає розвинути свої здібності та отримати знання, які знадобляться їм в професійній діяльності.

У ваговій категорії до 55 кг блискучі результати на турнірі показала призерка чемпіонату Європи з вільної боротьби Ірина Харів, яка впевнено йшла до перемоги. У попередній сутичці Ірина порадувала глядачів — виграла у п’ятиразової чемпіонки Європи Наталії Гольц з Росії. А у фіналі не змогла протистояти сильній суперниці Наталії Синишин і посіла другу сходинку турніру — отримала срібну медаль.

У ваговій категорії до 74 кг. за ІІІ місце змагався чемпіон України з вільної боротьби Дмитро Рочняк. Як зазначив спортсмен, здобути бронзу в турнірі Дмитру допомогла віра в Бога. Саме з вірою він виходив на килим і наполегливо боровся, відстоюючи честь України. «Признаюсь чесно — до турніру я не був підготовлений як належне і виходив на килим лише з вірою в перемогу і проханням «Боже допоможи». Особлива подяка моєму тренеру, який підтримав мене і допоміг взяти участь у цих змаганнях. Всі суперники були дуже добре підготовлені, а всі сутички були важкими», — зазначив спортсмен. Дмитро з гордістю говорить про Академію і пишається тим, що він студент МАУП: «В цьому році буде проходити чемпіонат світу серед студентів, сподіваюся, що я буду захищати честь МАУП на цих змаганнях. Хочу подякувати президії Академії за високу підтримку та активну допомогу в навчанні. Для нас МАУП надає більші можливості у підготовці, ніж держава. Через постійні збори та змагання практично не вистачає часу на навчання, а Академія всіляко сприяє нам в отриманні освіти і постійно йде назустріч».

Досить молодий, але завзятий спортсмен — призер чемпіонату світу серед молоді Шаміль Дібіров у ваговій категорії до 96 кг боровся за ІІІ місце. У фінальній сутичці з Шамілем боровся добре підготовлений спортсмен із США. У першому періоді змагань Шаміль програв. Другий період закінчився з рахунком 0:0. Суддя тягне жереб — і право брати захват за ногу надається Шамілю, а це досить вигідна позиція, це вже 90% перемоги і Шаміль виграє ІІ період. Досить напруженою стає атмосфера ІІІ періоду змагань, в якому Шаміль здобуває перемогу і отримує бронзову медаль: «Я задоволений змаганням. Моя перемога — це своєрідне везіння, мені пощастило здобути перемогу. В подальшому буду наполегливо працювати, щоб показати ще кращі результати».

Чемпіонка Європи з вільної боротьби Мар’яна Квятковська у всіх змаганнях має велике бажання та прагнення перемогти. У ваговій категорії до 63 кг Мар’яна вийшла у фінал і наполегливо боролася за третє місце, але не зуміла перемоги свою суперницю і посіла 4 сходинку: «З сьогоднішньої боротьби я зробила для себе висновок, що для перемоги мені не вистачає впевненості, над цим в подальшому і буду працювати».

Віктор Кікоть вже в першій сутичці програв бій, його суперник також здобув поразку і Віктор автоматично був вилучений зі змагань.

Учасники та організатори були задоволені турніром, оскільки наші спортсмени показали гарні результати і подарували всім присутнім справжнє свято спорту.

Наталя Василець
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com