Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

США СКОРОТЯТЬ ЯДЕРНИЙ АРСЕНАЛ

Високопоставлений співробітник американської адміністрації на умовах анонімності розповів журналістам про плани Білого дому щодо масштабного скорочення ядерних озброєнь.

Чиновник, якого цитує телеканал ВВС, повідомив, що адміністрація США планує «кардинальне скорочення» ядерного арсеналу країни. Крім того, планується перегляд політики США в галузі ядерної зброї, спрямований на запобігання ядерному розповсюдженню.Нова політика «вкаже на необхідність істотного скорочення ядерних арсеналів при збереженні сильного й надійного рівня оборони. Представник Білого дому, впевнений, що ці рішення приведуть до посилення ролі неядерних, конвенціональних озброєнь у стратегії національної безпеки.

Водночас він не пояснив, чи пов’язані плани реформи з російсько-американськими переговорами щодо стратегічних наступальних озброєнь.

Сьогодні російський МЗС повідомив, що переговори щодо вироблення нової домовленості по СНВ поновляться 9 березня 2010 року. «З метою остаточного доопрацювання майбутнього договору та його подання на підпис президентам Росії і США сторони домовилися продовжити офіційні переговори з 9 березня в Женеві», — заявляє російське зовнішньополітичне відомство.

Дев’ятий раунд російсько-американських переговорів щодо СНО-2 відбувся в Женеві 1-27 лютого. В результаті інтенсивної роботи сторони істотно просунулися в узгодженні питань, що залишаються, щодо комплексу документів, які складуть пакет нової домовленості, відзначили у відомстві.

Перший договір про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1) був підписаний ще президентами СРСР і США Михайлом Горбачовим і Джорджем Бушем-старшим 31 липня 1991 р. і набув чинності 5 грудня 1994 р. Термін його дії — 15 років, тобто він закінчився 5 грудня 2009 р. Договір зобов’язав кожну із сторін скоротити більше 40% ядерних боєзарядів (до 6 тис. одиниць) і близько 30% їх стратегічних носіїв (до 1,6 тис. одиниць). До 2001 р. Росія та США виконали ці зобов’язання. Крім того, договір встановив якісні обмеження: ввів заборону на балістичні ракети «повітря-земля», на перевищення узгодженої кількості боєзарядів на кожному типі ракет, на оснащення крилатих ракет головними частинами, що розділяються.

Всього з часу закінчення «холодної війни» РФ скоротила кількість стратегічних боєзарядів, які підлягають заліку за договором, більш ніж у два рази. Було ліквідовано понад 3 тис. міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) та балістичних ракет підводних човнів (БРПЧ), близько 1,5 тис. пускових установок МБР і БРПЧ, а також понад 45 атомних підводних човнів і понад 65 важких бомбардувальників.

Нинішні президенти Росії та США Дмитро Медведєв і Барак Обама влітку 2009 р. замість СНО-1 домовилися підписати новий договір, що юридично зобов’язує про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. При цьому була досягнута домовленість про те, що через сім років після набуття чинності договору й надалі граничний рівень для стратегічних носіїв становитиме 500-1100 одиниць, для пов’язаних з ним бойових зарядів — 1500-1675 одиниць. Конкретні показники передбачалося погоджувати в ході російсько-американських переговорів. Д.Медведєв і Б.Обама розраховували, що новий договір про скорочення СНО вдасться укласти до кінця 2009 р.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com