Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

РАК ТОВСТОЇ КИШКИ МОЖНА ПОПЕРЕДИТИ

Недавно завершені дослідження, здійснені ученими Університету Севільі (Іспанія), засвідчили, що майже 20% випадків появи поліпів і раку товстої та прямой кишки безпосередньо пов’язані з курінням, а інші — зі зловживанням алкоголю, наявністю великих кількостей червоного м’яса в харчовому раціоні та сидячим способом життя. Заходи профілактики раку кишечника виявилися відповідні: треба відмовитися від куріння, зменшити до мінімуму прийом спиртного, правильно харчуватися і вести активний спосіб життя. Про це докладніше розповідають у цій статті фахівці сімейної медицини.

В ході аналізу численних історій хвороби пацієнтів на це захворювання виявлено вплив харчового раціону — м’яса, риби та рослинних продуктів, вживання алкоголю й куріння на ризик виникнення цих пухлин, а також позитивний протираковий ефект на здоров’я фізичних вправ.

Пародоксально, але в останні десятиліття куріння, вживання спиртних напоїв, нехтування фізичною активністю поширилось у світі. Водночас росте захворюваність раком прямої й товстої кишки, відзначають лікарі сімейної медицини.

Інший експеримент виявив особливу роль вітаміну D для здоров’я кишечника. Нині проводиться безліч досліджень про його вплив на здоров’я травного тракту. З’ясувалося, що у людей з високим вмістом цього вітаміну в крові майже наполовину менший ризик розвитку пухлин кишечника. Учені з Каталанського Інституту онкології (Іспанія) провели аналіз історій хвороби майже 1 млн. чоловік. В експерименті порівнювався рівень цього вітаміну в крові у пацієнтів і поширеність серед них раку прямої й товстої кишки. Високий рівень вітаміну D поєднувався у людей зі зменшенням ризику розвитку цього виду раку на 40%.

З одного боку, цей вітамін активізує гени, потрібні для виробництва білків і тим самим запобігає розповсюдженню пухлини. А з іншого боку, він прямо впливає на здатність ракової клітини розмножуватися. Ось і згодится риб’ячий жир, ненависний з дитинства, і абсолютно незаслужено. Він — джерело вітаміну D. Цей вітамін у великих кількостях міститься також у сирому яєчному жовтку, кисломолочних продуктах, вершковому маслі, печінці риб та продуктах моря.

Інша група дослідників з Університету Джон Хопкінс (США) виявила шкідливу бактерію, яка може спричинити формування злоякісних пухлин у цій зоні травного тракту. Зветься вона «Bacteroides fragilis», провокує діарею (проноси) і присутня в кишечнику практично у всіх людей. Заражаючи цією бактерією лабораторних мишей, учені виявили розвиток у тварин раку кишечника вже через декілька місяців. У них виявився пошкодженим ген, пов’язаний з розвитком пухлини. У відповідь на зараження цією бактерією у тварин розвивалася діарея, яка через тиждень змінювалася хронічним запаленням слизової оболонки кишечника з подальшим формуванням пухлин.

Учені вважають, що цей мікроорганізм може викликати хронічне безсимптомне запалення слизової оболонки кишечника, що порушує з часом генетичний матеріал її клітин призводить до розвитку раку.

Ці нові дані про природу такого підступного захворювання, яке зазвичай протікає безсимптомно й пізно діагностується, вже зараз дає змогу лікарям сімейної медицини проводити дієвіші заходи щодо його попередженнясеред своїх пацієнтів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com