Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАРВАНИЙ ВАСО

Будь-яка революція, навіть безкровна, несе в собі одну велику небезпеку. На своєму гребені вона піднімає з самого дна купу людського шумовиння, сміття і відвертих психічно схиблених індивідуїв. Якщо прагматики, що стоять за кулісами кожної революції вчасно не схаменуться, то цей непотріб знищує і їх самих, і їхню ідею радикального оздоровлення суспільства. Так звана «Велика жовтнева соціалістична 1917-го року революція» винятком із загального правила не була.

Розслідування друге — нарваний Васо.

Для початку — фрагмент зі службової характеристики нашого персонажу: «Надмірно вибуховий, недисциплінований, свавільний, постійно схи­льний до невиправданого ризиканства. Від­мовляється виконувати накази вищого командування і наркомату з воєнних справ». Це про Васо Кіквідзе — справжнього, а не того міфологічного героя з когорти «полум’яних революціонерів».

Сам Васо Кіквідзе (1895-1919 рр.) народився і ріс у сім’ї грузинського чиновника. Здобув непогану освіту, що дозволило йому в Першу Світову війну уникнути мобілізації в окопи на передовій. Він записався в «однорічні охотники», російською мовою — «вольноопределяющиеся». Ця категорія вояк поміж солдатів і кадрових офіцерів мала принизливе прі­звисько «вольнопёрд». Васо ніс службу у тиловому кавалерійському полку начебто на рівні з рядовими. Але харчувався з офіцерського столу, жив на найманій квартирі і мав допуск в офіцерське зібрання.

Про подвиги Кіквідзе до грудня 1917-го року достеменно нічого не відомо. Він виринає в штабі Південно-Західного фронту одразу після жовтневого перевороту з мандатом від Леніна і Троцького і намагається встановити на ввіреній йому території радянську владу. Проте щойно сформовані підрозділи Української Центральної Ради вибивають червоного емісара і його поплічників зі штабу фронту. У відповідь мстивий «вольнопёрд» набирає банду з кількасот дезертирів і влаштовує криваві єврейські погроми у трикутнику «Рівне-Дубно-Житомир». Принагідно спалює під корінь українські села і містечка, які підтримували Центральну Раду.

Криваве бузувірство Васо Кіквідзе на Волині і Поліссі обірвав Брестський договір 1918-го року. Більшовики мусили від­кликати його загін з території незалежної української гетьманської держави. Далі Кіквідзе «розкозачує» Дон. При цьому, що характерно, рядові червоноармійці відмовляються виступити в ролі карателів, відтак усю бру­дну роботу Кіквідзе проробляє з допомогою так званих «інтернаціона­лістів».

У червні того ж 1918-го Кіквідзе лютує на Тамбовщині. Кількість розстріляних з його наказу селян, невдоволених продовольчою політикою більшовиків, перевалює сотні. Спроба представника наркомату з військових справ тов. Подвойського втихомирити нарваного Васо ледь не обернулася загибеллю самого Подвойського у вельми таємничій залізничній катастрофі. До того ж з’ясувалося, що запальний грузин і його «інтернаціоналісти» створили за спиною Леніна і Троцького так звану Донську Радянську республіку, в порівнянні з якою Бухенвальд можна вважати лікувальним профілакторієм.

Отут червоні вожді схаменулися. Найближчого соратника і особистого друга Кіквідзе анархіста Желєзнякова засудили до страти, а самого Васо зняли з посади. Желєзняков втік в Одесу до Косовського і Михайла Вінницького (Япончика), а Кіквідзе мусив уже на посаді начальника дивізії спокутувати свої гріхи у боях із загонами петлюрівської Директорії. Знову погроми, грабунки, масові страти безневинного мирного населення — звичний почерк нарваного начдива. Саме у цей період була складена зацитована на початку розслідування службова характеристика Васо Кік­відзе.

Під об’єднаними ударами петлюрівців і денікінців червоні мусили знову залишити територію України. Кіквідзе відходив, застосувавши тактику «випаленої землі».

Ганебний шлях «героя» обірвався 11 січня 1919-го року під Царициним. Згідно з останніми розвідками сучасних російських вчених Кіквідзе знищили чекісти зі спеціального загону, створеного Дзержинським саме для такої роботи.

В сучасній Росії ім’я Васо Кіквідзе стерли з назв вулиць і населених пунктів. В Україні воно все ще бовваніє на стінах будинків, зокрема в Києві і Рівному.

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com