Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Це дасть вам шанс

Морква і гарбуз. Характеризуються високим вмістом бета-каротину (вітаміну А), що володіє властивістю попереджати рак простати, легенів, шийки матки, молочної залози, легенів, підшлункової залози і товстого кишечника. Для належного ефекту потрібно щодня з’їдати близько 200 грамів.

Помідори. Містять пігмент ликоптин — могутній антиоксидант, він нейтралізує вільні радикали кисню, які часто викликають рак. Врахуйте, що ликоптин є не у всіх помідорах, а тільки в яскраво-червоних. Їх потрібно з’їдати по 2—3 на день.

Редька, селера, хрін. Містять сильні антиканцерогенні речовини. Ефект виникає, якщо з’їдати щодня 50—60 г цих продуктів.

Часник. Багатий селеном — мікроелементом, який захищає від канцерогенів більшість органів, особливо шлунок, товсту кишку, стравохід, ротоглотку, молочні залози і шкіру. Профілактична протипухлинна доза — 1-2 зубчики в день.

Цибуля. Містить кверцетин, який не руйнується під час термічної обробки, пригнічує утворення злоякісних клітин (перешкоджає мутаціям), особливо — в молочних залозах, передміхуровій залозі, яєчниках. Надійний ефект — при щоденному вживанні 40-50 г.

Червоне сухе вино. Володіє протираковим ефектом (перш за все для нирок) за рахунок великого змісту кверцетинів. Профілактична доза 150—200 г в день.

Цитрусові, ківі і капуста. Багаті вітаміном С — антиоксидантом, що запобігає онкозахворюванням майже всіх органів, особливо раку легенів, стравоходу, шлунку, товстої і прямої кишки, молочної залози, тіла матки і підшлункової залози. Ефект — за рахунок придушення генетичної перебудови клітин. У день рекомендується з’їдати два середніх апельсини, одне ківі або 30-40 г капусти — і звичайної, цвітної чи морської.

Чорнослив. Містить антиоксиданти і волокна, за рахунок яких здатний на ранніх етапах боротися з раком. Рекомендується щодня з’їдати по 5 сухофруктів вранці і увечері.

Висівки. Пшеничні, кукурудзяні, вівсяні та рисові висівки містять т.з. баластні речовини, які попереджають виникнення раку кишечника. Рекомендовано щоденне вживання баластних речовин 350 г.

Тунець, лосось, сардини. Багаті вітаміном D, який пригнічує утворення й ріст судин, що живлять пухлину, і кислотами, які підвищують протипухлинний імунітет. Рекомендується щодня з’їдати не менше 150 г цих морепродуктів.

Горішки. Мають протиракову дію за рахунок впливу вітаміну Е — ще одного антиоксиданту (профілактична доза — близько 150 г на день). Також його багато в рослинних маслах (їх рекомендується вживати по 50 в день).

Зелений чай і шипшина. Містять т.з. галлат эпигаллокатехина (EGCG), який «програмує» загибель (апоптоз) ракових клітин. Крім того, шипшина — один з лідерів за змістом протиракового вітаміну С. Щоденне вживання 5—7 чашок зеленого чаю або 4—5 чашок запареної шипшини.

ПРОДУКТИ, ЩО ЗБІЛЬШУЮТЬ ШАНСИ ЗАХВОРІТИ РАКОМ

Свиняче сало, шпик, ковбаса, віденські сосиски, копчене м’ясо. Містять нітрит, нітрозаміни та канцерогени, що містяться в харчових добавках.

Вершкове масло, маргарини, майонези. Якщо вживання цих жирів становить понад 1/4—1/5 всього харчового раціону, то різко підвищується ризик виникнення раку кишечника, молочних залоз і простати.

Кава. Підвищує ризик виникнення раку сечового міхура та підшлункової залози. Як штучна, так і натуральна. Причому навіть без кофеїну. Але для появи цього ризику пити його потрібно не менше п’яти-шести чашок (50 г) щоденно. Зате 2 чашки чорного напою на день грають позитивну роль — доведено їх онкопрофілактичну дію на печінку.

Печінка і жирне м’ясо. Більшість токсинів навколишнього середовища кумулюються в печінці та жировій тканині, тому їх можна їсти максимум тричі на тиждень — з такою кількістю система знешкодження організму ще здатна справитися сама.

Алкоголь. Канцероген для печінки, підшлункової залози, ротоглотки і стравоходу. Особливо підвищується ризик раку цих органів у пиятиків-курців. Безпечна доза — 20 г чистого спирту в день (це 150—200 г червоного сухого натурального вина, або чарка горілки, або одна пляшка 0,5 світлого пива).

Харчові добавки серії Е. E 102 (тартразин), Е123 (амарзант), Е284 (борна кислота), Е 285 (тетракарбонат натрію), Е512 (олово — II -хлорид), Е574 (глюконова кислота), Е1200 (полідекстроза), Е127 (эритрозин), Е999 (екстракт Quillaja ).

«Пережар». У багато разів підсмаженому маслі утворюється один з найсильніших канцерогенів — бензпірен. В першу чергу «пережар» згубно впливає на печінку та кістковий мозок (викликає лейкемію). Якщо потрапляє в організм вагітної, загрожує плоду. Причому бензпірен становить загрозу для здоров’я в будь-якій кількості.

Цвілий хліб. В ньому утворюються високотоксичні отрути — афлатоксини, сильні канцерогени. В першу чергу вони «б’ють» по печінці.

Нітратні продукти. До них належать щедро удобрені отрутохімікатами овочі.

Багато разів кип’ячена вода. У воді, прокип’яченій більше 4—5 разів, зростає вміст канцерогенних речовин — діоксину.

ЯК ДІЮТЬ КАНЦЕРОГЕНИ?

Потрапляючи в організм, вони викликають ураження хромосомного апарату людини, активують в нім т.з. онкогени, які дають команду посиленому утворенню онкоклеток. Коли в одному місці їх стає багато, вони зливаються в пухлину. Але відбувається це не різко, а поступово — протягом 10—12 років.

Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу Валерія Солопа, головного лікаря Єнакіївського міського онкологічного диспансеру.

Андрій Бабік,
Сегодня

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com