Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Солодка залежність

Учені нарешті підтвердили те, про що багато хто вже здогадувався: бекон, чизкейк, гамбургери і інша смачна, але хвора їжа, надає на мозок таку ж дію, як наркотик.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на публікацію в журналі Nature Neuroscience. Дослідження, проведене на щурах показують, що продукти з високим вмістом жиру мають таку ж дію на мозок, як кокаїн або героїн. Учені прийшли до висновку, що у щурів, в раціоні яких з’явилися ці продукти, виробилися нав’язливі звички живлення, що нагадують наркоманію.

Пол Кенні і його колеги з Scripps Research Institute у Флоріді розділили піддослідних щурів на три групи. Гризуни з першої групи отримували звичайну, «здорову» їжу; з другої — мали обмежений доступ до «хворих продуктів» таких як бекон і сирний пиріг. Щури з третьої групи 23 години в добу мали доступ до смачної, але хворої їжі.

Учені використовували електроди для того, щоб вимірювати чутливість відділу головного мозку, що відповідає за задоволення. Через 40 днів щура з третьої групи набрали зайву вагу і мали нав’язливе бажання є. Крім того, для отримання задоволення їм було необхідно збільшувати об’єми споживаної їжі.

Нав’язливе бажання їсти не пропадало у гризунів навіть за умови негативних наслідків. Відмовитися від їжі вони не могли навіть під загрозою випробувати неприємні відчуття від удару струмом при трапезі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com