Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВИ ЗНАЄТЕ...

Прийнято вважати, що Сонце жовтого або помаранчевого кольору, але насправді воно — біле. Жовті тони Сонцю дає феномен під назвою «атмосферне розсіяння».

Сонце обертається довкола центра нашої галактики, Чумацького Шляху, роблячи повний оберт кожні 225 — 250 мільйонів років.

Світло проходить середню відстань від Землі до Сонця (150 мільйонів кілометрів) за 8 хвилин. Для порівняння, наступна найближча до нас зірка Проксима Центавра знаходиться на відстані 4 світлових років.

Сонце має діаметр майже 1 392 000 км. (приблизно у 109 разів більше діаметра Землі). Маса Сонця складає 98% маси нашої сонячної системи.

Між 1640 і 1700 рр. на Сонці взагалі не було плям. Цей період, який називається мінімумом Маундера, збігся з «малим льодовиковим періодом»- загальним похолоданням на Землі, коли річки, які ніколи не замерзали, покрилися льодом, а сніг лежав цілий рік на всіх широтах. В даний час Сонце знаходиться на піку активності.

Мінімальне число затемнень в році — два. Сонячні затемнення в одній і тій самій місцевості спостерігаються рідко, оскільки затемнення видно лише у вузькій смузі тіні Луни. У якій-небудь певній точці поверхні повне сонячне затемнення спостерігається в середньому 1 раз в 200-300 років.

На Мальті середня тривалість світлового дня влітку — 10 годин. У Самарканді — 15 годин, в Стокгольмі — 18 годин, а в шведському місті Кіруна, що знаходиться за полярним кругом — 24 години. Правда, взимку в Кіруні сонце не сходить взагалі.

300 сонячних днів в році буває в Марокко, Ніцці, Брісбане (Австралія), в Монте-Карло і в Уссурійську.

Спектральний клас Сонця — G2V, воно знаходиться ближче до холодного кінця головної послідовності і належить ідо класу жовтих карликів. Більшість зірок у Чумацькому Шляху — «червоні карлики» (відносно малі і холодні зірки), а приблизно 15 % зірок в галактиці яскравіше за наше Сонце.

Кожну секунду на Сонці згорає 700 млрд. тонн водню. Не дивлячись на таку величезну швидкість втрат, енергії Сонця вистачить ще на 5 млрд. років такого життя (приблизно стільки ж років Сонцю від народження). Закінчить своє життя Сонце білим карликом, заздалегідь збільшившись в розмірах і відштовхнувши від себе всі планети. На цих планетах випарується вся вода і зникне атмосфера.

МЕТЕОПРОГ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com