Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПАРЄ засумнівалося...

Колишній співдоповідач ПАРЄ Ханна Северінсен вважає, що пропонований президентом Віктором Януковичем законопроект щодо судової реформи має отримати висновок Венеціанської ко­місії.

Про це йдеться в заяві Северінсен стосовно судової реформи в Україні, переданій УНІАН.

«Я ознайомилася з пропозиціями щодо судової реформи, які подав Президент України Янукович. Вони назріли вже давно, але, на превеликий жаль, є низка питань, які викликають серйозну стурбованість», — зазначає колишній доповідач ПАРЄ.

«Перше і найголовніше, реформа обмежується змінами до законів і не зачіпає положення Конституції, не дивлячись на численні рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи та Венеціанської комісії», — зазначила Северінсен, додавши, що будь-яка реформа без змін до Конституції буде недосконалою та незавершеною.

По-друге, відзначає вона, «законопроектом пропонується подальше розширення повноважень Вищої ради юстиції — дозволити їй призначати та звільняти голів судів. З чинним складом ВРЮ це може знищити незалежність судів», — вважає Северінсен.

«По-третє, законопроектом пропонується встановити малу кількість членів ради суддів, при цьому вони матимуть широкі повноваження, включаючи призначення голови Державної судової адміністрації. Це може призвести до створення контролю над Радою Суддів через маніпуляцію з вибором її членів», — додала вона.

По-четверте, необхідно вивчити питання щодо подальшої спеціалізації судової системи та щодо радикального зменшення повноважень Верховного Суду, що не було підтримано у висновках Венеціанської комісії стосовно попереднього законопроекту із судової реформи у березні 2010 р.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com