Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СТАРТУВАЛА ВСТУПНА КАМПАНІЯ ДО ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Липень як завжди стає місяцем великих нервових потрясінь для випускників середніх шкіл та їх батьків. Процедура зарахування до університетів та академій у цьому році має низку особливостей порівняно з минулими роками. Незважаючи на те, що кількість випускників у цьому році є набагато меншою ніж кілька років тому, ажіотаж навколо вступу до вишів не стає меншим.

Нагадаємо, що з 15 липня почався прийом документів до вищих навчальних закладів. А з 23 липня у вузах стартують вступні іспити, які триватимуть до кінця місяця. Остаточні списки тих, хто став студентом, повинні оголосити до 10 серпня. В цьому році випускник має право подати заяву на вступ та відповідні документи не більше ніж до п’яти вишів України, та не більше, ніж на три спеціальності в кожному з них. Серед основних особливостей цьогорічної вступної кампанії можна відзначити те, що провідні столичні університети та академії суттєво підвищили мінімальний рівень балів, за яким можна подавати документи до навчального закладу. Нагадаємо, що Міністерство освіти та науки України рекомендувало встановити мінімальний бал тільки для прийняття документів на рівні 124 балів за результатами зовнішнього незалежного тестування. На сьогодні деякі навчальні заклади (КНУ ім. Тараса Шевченка, НТТУ «Київський політехнічний інститут», Києво-Могилянська академія) на певні спеціальності встановили мінімальну кількість балів, починаючи від 140 і до 180 балів. Таким чином, навчальні заклади, які впевнені в тому, що вони не матимуть проблем із набором студентів, вже на рівні прийняття документів відсіюють тих абітурієнтів, які свідомо не готувалися на дану спеціальність.

Другою особливістю цьогорічної вступної кампанії стане важлива роль середнього балу атестата. Тепер за атестат нараховують майже третину конкурсних балів: за відмінний атестат можна набрати до 200 балів з 600 можливих. Цю норму введено наприкінці навчального року. Тож школярі вже не можуть суттєво змінити свої оцінки з предметів, на які не були орієнтовані, і з яких не збиралися здавати зовнішнє незалежне оцінювання.

Третя особливість, яка введена чиновниками з Міністерства освіти та науки — це можливість вступу на заочну форму навчання випускникам шкіл до 2008 року без результатів зовнішнього незалежного тестування. Це нововведення має в собі певні підводні камені, оскільки після вступу до навчального закладу заочники теоретично можуть переводитися на стаціонар і, таким чином, ставати повноцінними студентами, не складаючи зовнішнього незалежно тестування.

Втім, практично всі експерти від освіти твердять, що практика зовнішнього незалежного тестування, при всіх існуючих недоліках, має переваги над відверто корупційною системою вступних іспитів. Тож, шановні абітурієнти, бажаємо всім уже в наступному місяці отримати горде звання студентів!

Антон ГАЙСИНСЬКИЙ
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com