Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАПОВІДНИК ВІДДАЛИ КАБМІНУ

Києво-Печерський історико-культурний заповідник переданий з міської в державну власність. За це проголосували 73 депутати Київської міської ради. Як стало відомо, це питання було внесене «з голосу», тобто депутатам не роздали роздрукований проект рішення. Секретар Київради Олесь Довгий оголосив, що питання обговорювалося на засіданні погоджувальної ради і було підтримане.

Окремо депутати голосували за передачу в держвласність Успенського собору Києво-Печерської лаври. Це рішення підтримали 68 київських парламентаріїв. Загальна площа храму — 1921 квадратних метрів; тепер ним управлятиме міністерство культури і туризму України.

Депутат Київської ради від Блоку Юлії Тимошенко Олександр Бригінець, що очолює профільну комісію з культури, заявив, що передача Києво-Печерської лаври не була узгоджена з цією комісією, а значить пройшла з порушенням регламенту. На його думку, надалі заповідник хочуть виселити, а всю територію — передати у власність монастиря.

Серед експертів з релігійних питань панує думка, що святиню православ’я спішно готують під нову резиденцію Патріарха РПЦ Кирила, який давно висловлював бажання мати в Києві власне обійстя і звідси керувати церквою. Нині самостійницькі тенденції в УПЦ дещо згасли і розмови про єдину Помісну церкву відійшли на другий план. Відомо, що у планах УПЦ МП домагання передати у її власність іншу київську святиню — Софійський собор.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com