Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МАЙЖЕ ТРЕТИНА ЛІКІВ В УКРАЇНІ Є ПІДРОБЛЕНИМИ

Майже третина всіх ліків на українському ринку зроблені чорними фармацевтами. Вони продаються в аптеках в звичайних упаковках і — в кращому разі — абсолютно даремні, пише в свіжому випуску видання Кореспондент.

За даними видання, країни Євросоюзу сьогодні активно протистоять потоку фармацевтичних підробок, виробництво яких за останні роки в світі збільшилося в шість разів. За два місяці 2010 року митники країн ЄС конфіскували 33 млн. підроблених пігулок. За даними Усесвітньої організації охорони здоров’я, частка фальсифікату в країнах Західної Європи складає 5-8%.

Офіційна статистика в Україні малює оптимістичну картину. У Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів України запевняють, що на вітчизняному фармринку ситуація краще загальноєвропейською: підробок тут всього лише 1-1,8%. Проте там же констатують, що в першому кварталі 2010 року інспекцією було вилучено підроблених лікарських препаратів на 3,6 млн. грн, тоді як за той же період 2009-го - на суму 2 млн. грн.

За даними Держінспекції України, найбільше число підробок доводиться на антибіотики (до 42%), гормональні препарати (до 20%), а також найбільш рекламовані лікарські засоби, наприклад Фестал (драже), Мезім (пігулки), Омез (капсули).

За оцінками  народного депутата і розділу комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтєєвой, частка  підробок на ринку занижена чиновниками в 20 разів і насправді складає 20-30%. Процвітанню фальсифікату сприяє лояльність українського законодавства: постачальникові підроблених препаратів у разі упіймання загрожує всього лише штраф від 170 грн.

Крім того, як заявив народний депутат Геннадій Моськаль, що є першим зампредседателя парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією, державні тендери на закупівлю препаратів проходять непрозоро. «Наприклад, угорці розповідали, що від послуг постачальників, з якими співробітничає Україна, вже давно відмовилися», — заявив депутат.

Напливу фальсифікату, за словами начальника відділу маркетингу компанії Berlin-Chemie Menarini Сергія Орліка, сприяє безправ’я споживача-пацієнта і нерозвиненість страхової медицини. «У Західній Європі, якщо страхова компанія дізнається, що людині продавали підроблені ліки, юристи виб’ють з аптеки і постачальників такі штрафи, що мало не здасться», - розповідає Орлик.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com