Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

П’ять правил осіннього раціону

Що і як їсти восени, щоб не мерзнути, захиститися від сезонних вірусів і при цьому не набрати зайву вагу.

Більше овочів і фруктів

Зараз актуальніше, як ніколи, зробити акцент на рослинній їжі. Овочі і фрукти, зібрані з літніх грядок і напоєні сонцем, містять зараз максимальну кількість вітамінів і корисних речовин.

Салати будуть особливо цінні, якщо ви заправите їх нерафінованою рослинною олією. Їжте овочеві супи, а також тушковані овочі як гарнір до м’яса і риби. Фрукти краще їсти до 18 годин, щоб уникнути відчуття тяжкості і здуття живота перед сном. Пийте свіжовичавлені соки.

Лікарі рекомендують восени влаштовувати два фруктово-овочеві дні в тиждень, коли потрібно відмовитися від м«ясних і молочних продуктів. Це дозволить підвищити імунітет напередодні зими.

Не відмовляємося від жирів

Жири — основне джерело теплової енергії, необхідної для життєдіяльності людського організму. І в холодну пору року без жирної їжі ніяк не обійтися. Ви ж не хочете цілими днями мерзнути!

А щоб підступні жири не позначилися на фігурі, їжте жирну їжу з розумом: віддайте перевагу рибі, а не м«ясу, рослинній олії, а не салу.

Абсолютно не нашкодить шматочок вершкового масла на сніданок — так ви одержите порцію тепла, вітамінів A, В, D, кальцію і фосфору.

І ще: беремо приклад з білок — запасаємося горіхами і насіннячками і додаємо їх в улюблені страви.

Не забуваємо про картоплю

Якщо влітку можна було спокійно відмовитися від цього нашого «другого хліба», то зараз прийшов час про нього пригадати. Страви з картоплі дуже ситні за рахунок високої енергетичної цінності, а значить, про руки і ноги, які мерзнуть, можна забути.

Крім того, бульби багаті різноманітними мікро— і макроелементами, вітамінами, нікотиновою і пантотеновою кислотою, а ще містять особливі регулятори обміну жирів і холестерину. Будь-яка страва з картоплі не обтяжує шлунково-кишковий тракт, навпаки, відбувається нормалізація роботи кишечника за рахунок клітковини і пектину.

Отже, картопля не тільки надовго вгамує голод, але ще і сприятиме вашому схудненню. Найздоровіший варіант — картопля в мундирі, без котлет і кетчупу!

Солодке — помірно

Восени наша психіка стає більш уразливою через відсутність сонця і зниження рівня серотоніну.

Настрій на нулі, тягне на торти і шоколад. Щоб в боротьбі з примхами природи не перетворитися на ром-бабу, їмо тільки чорний гіркий шоколад, запасаємося сухофруктами, замість еклера для перекушування беремо яблуко або терту моркву.

До речі, кухоль гарячого какао на сніданок (нехай навіть з цукром) — один з найвідповідніших вранішніх напоїв на найближчі півроку: і тепло, і солодко, і поживно.

Більше гарячого

Щоб не переживати почуття холоду, протягом всього дня робимо наголос на гарячі страви. Обов«язково їжте супи: існуюча думка про те, що вони сприяють зайвій вазі, не відповідає дійсності.

Дієтичні правила першої страви такі: менше жирного м'яса і солі, більше овочів, замість майонезу — сметана.

Як гаряче пиття відмінно підійдуть трав'яний чай, компоти, підігрітий яблучний сік, настій шипшини і т.д. А ось з прийомом кави перестаратися не варто, адже кофеїн сприяє накопиченню зайвих кілограмів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com