Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скільки грошей треба для щастя?

Щастя купиш — за 75 тис. доларів на рік, стверджують учені з Школи громадських і міжнародних відносин імені Вудро Вільсона при Прінстонському університеті, на яких посилається журнал Time.

Мова в даному випадку йде про щастя в широкому сенсі цього слова — про «задоволеності тим, як протікає ваше життя», А не про настрої, яке може змінюватися з кожним днем і від достатку не залежить.

Чим сильніше людина не дотягує до цієї позначки, стверджують економіст Ангус Дітон і психолог Деніел Канеман, тим менш щасливою вона себе почуває. А ось перевищення зазначеного порога додаткової радості не приносить. Передбачається, що 75 тис. доларів на рік — це та сума, за наявності якої людина починає «думати, що гроші — не проблема», — пояснює Дітон.

Дослідження базується на опитуванні 450 тис. американців, що проводився в 2008-2009 роках Gallup і Healthways. Виявилося, що 85% відчувають себе щасливими, при цьому 40% заявили, що відчувають стрес, а 24% — зневіру. Порівнявши ці повідомлення з даними про статок респондентів, вчені встановили, що одні й ті ж проблеми сильніше вимотують людей з невисокими доходами, ніж тих, хто заробляє більше. Підвищення заробітку прямо позначається на рівні задоволеності життям, причому абсолютні цифри тут ролі не грають, а важливе лише зростання у процентному вирахуванні. Автори дослідження відзначають, що зв’язок між грішми й щастям носить непрямий характер: «Високі доходи не роблять вас щасливим, але вони дають вам життя, яке сприймається як більш якісне».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com