Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Про смачну, але шкідливу їжу

Для більшості з нас харчування тільки здоровою їжею — ситуація практично нереальна. Адже дуже непросто відмовити собі в задоволенні смачно поїсти. І щоб не напружувати надмірно свою силу волі, має сенс знати: а які продукти найшкідливіші? Може, їх список не такий вже й великий?

Багато людей у відповідь на твердження про шкід­ливість тієї або іншої їжі люблять видати на кшталт «жити взагалі шкідливо». І щоб одуматися, людині треба отримати панкреатит або якесь захворювання обміну речовин — коли повністю відновити здоров`я вже мало шансів. То чому б не потурбуватися про себе хоч трохи? Адже не так і складно виключити з свого раціону шість груп продуктів.

На шосте місце в нашому «чорному списку» можна сміливо помістити майонез. Мало хто сперечатиметься з тим, що майонез — це шкідливо. Він  містить багато жиру, і при цьому поглинається часто у величезних кількостях. Немає нічого дивовижного в тому, що печінка і підшлункова залоза не справляються з навантаженням.

Проте більшість людей вважають, що жир — це єдиний шкідливий компонент майонезу. Вони із задоволенням купують «легкий» майонез, і вважають його здоровим продуктом. Смію завірити, що це не так.

«Легкий» майонез виробляють на основі модифікованих рослинних олій — транс-жирів. Ці молекули не зустрічаються ніде в природі і з`являються тільки як продукт хімічної модифікації олій. Вони є в маргарині, «легкому маслі» і «легкому» майонезі. Зазвичай їх називають «високоякісним рослинним жиром».

Транс-жири практично не розщеплюються нашими ферментами. Як результат — «американська хвороба» зайвої ваги, атеросклероз, інші обмінні порушення.

Крім того, будь-який майонез містить емульгатори, підсилювачі смаку, консерванти.

П«яте місце займають копченості та ковбасні вироби. Будь-який дим містить велику кількість фенолів та інших канцерогенних речовин. Тобто — речовин, що викликають рак. Відомо, що вживання копчених продуктів істотно підвищує ризик розвитку пухлин. Їжа, приготована на вугіллі без диму (наприклад, правильно приготований шашлик), у цьому сенсі набагато безпечніше за копченину: балик, ковбас, копченої риби.

Додайте до канцерогенів ще підсилювачі смаку і консерванти (також забезпечують м«ясу і ковбасі характерний соковитий червоний колір) — і одержите украй малоїстівний продукт.

Ще гірше ситуація  з сосисками, сардельками, «лікарською» ковбасою та іншими. У їх складі м`яса може взагалі не бути. Зате є целюлоза як основа, «високоякісний рослинний білок» (тобто трансгенна соя), «високоякісний рослинний жир» (тобто транс-жири), і повний «джентльменський набір» ароматизаторів, підсилювачів смаку, емульгаторів і консервантів.

Четверте місце я віддав би жувальним й іншим «дитячим» цукеркам. Адже це — просто шедеври хімічної промисловості. У них немає нічого натурального, хіба що цукор. А якщо цукерка «дієтична», то і цукру теж немає. Суцільна хімія: фарбники, ароматизатори, підсолоджувачі. Почитайте склад — скільки там незнайомих слів і загадкових буквено-цифрових позначень.

Цей продукт міг би з гідністю зайняти перше місце чорного списку. На щастя, такі цукерки якщо і їдять, то зазвичай у невеликих кількостях — на відміну від верхньої трійки нашого «хіт-парада».

Отже, почесне третє місце присуджується фаст-фуду. По-перше, будь-який фаст-фуд містить всі ті ж украй шкідливі для здоров«я транс-жири, які є чи не основною причиною масового ожиріння в США і країнах Західної Європи. Адже всі компоненти фаст-фуду смажаться на комбіжирі.

По-друге, фаст-фуд зазвичай містить надлишок кетчупу, майонезу та інших соусів із підсилювачами смаку, ароматизаторами, консервантами і барвниками.

Крім того, є і специфічна для фаст-фуду проблема: вся ця їжа смажена, причому зазвичай у фритюрі. Це означає надлишок жирів, наявність канцерогенів (аналогічно копченині) і глікотоксинів.

Глікотоксини — це специфічні молекули, що утворюються при високотемпературній обробці їжі (обсмажуванні). Розповсюджуючись по організму, вони викликають запальні реакції в різних органах або активізують вогнища хронічного запалення. Накопичуючись у тканинах, гликотоксини є однією з основних причин старіння.

Крім того, фаст-фуд означає швидке поглинання їжі, причому зазвичай на ходу, або з газетою, або під час спілкування. Тим часом, для нормального травлення організму необхідний час. Ви повинні звернути увагу на те, що ви їсте, розкуштувати смак їжі і насолодитися ним. Тільки так нервова система встигне зрозуміти, що відбувається, і перемкнутися в режим травлення.

На другій позиції панують солодкі газовані напої. Як жувальні цукерки і багато льодяників, такі напої — повністю синтетичний продукт. Але, на відміну від цукерок, їх зазвичай поглинають у величезних кількостях. Саме через масовість вживання я ставлю цю групу продуктів на друге місце.

Як аргумент на користь таких напоїв часто стверджують, що «вони краще втамовують спрагу». Але ж спрага — це об`єктивний брак води в організмі. Будь-який напій, який краще за воду втамовує спрагу, — це обман для вашого організму і відчутний удар по вашому здоров`ю.

Тіло повинне одержати рівно стільки води, скільки йому потрібно. Можна випити більше за необхідне, але ніяк не менше! Крім того, газовані напої зазвичай мають діуретичну дію — тобто сприяють виведенню води (якої й так не вистачає) з організму.

Єдиний правильний спосіб утамовування спраги — пити чисту воду. Бажано мінеральну з низькою загальною мінералізацією — до 1 г/л — розлиту безпосередньо з джерела.

Солодка вода містить ароматизатори, барвники, консерванти — все це шкідливо для здоров«я. Багато солодких вод мають дуже кислу активну реакцію (рН 2-4). Такою водою можна мити чайники від накипу і обробляти город від шкідників. Недивно, що вона викликає гастрити і інші захворювання.

Але найгірший варіант у цій категорії — це «дієтичні» напої. Їх «дієтичність» означає, що замість «шкідливого» цукру вони містять інші підсолоджувачі — завдяки чому нібито рятують вас від ожиріння.

Насправді, коли ви вживаєте будь-який солодкий продукт — воду, сік, торт, цукерку — мозок дає сигнал підшлунковій залозі, у відповідь на який та виділяє в кров інсулін. Якщо ж після цього цукор у кров не поступає (адже в цій воді замість цукру штучний підсолоджувач), то в крові починається повний ендокринний хаос. Багато лікарів вважають, що це може бути причиною розвитку цукрового діабету.

Але перше місце слід віддати все ж  чіпсам. У чіпсах є чи не все, чого не повинно бути в нашій їжі. Оскільки їх смажать у фритюрі, то вони обов«язково містять канцерогени, гликотоксини і транс-жири.

Для якнайкращого смаку в чіпси додані ароматизатори і підсилювачі смаку, для хорошого хрускоту і правильної консистенції — спеціалізовані емульгатори, для збереження — консерванти.

Крім того, чіпси зазвичай поглинаються в кінотеатрах або перед телевізором. Тому аналогічно фаст-фуду виникають проблеми з регуляцією травного процесу. Плюс, оскільки вся увага направлена на екран, чіпсів зазвичай з«їдають багато. Дуже багато.

Якщо ви піклуєтеся про своє здоров«я, але не хочете дотримуватися зовсім вже жорсткої дієти, спробуйте виключити зі свого раціону хоча б ті продукти, які потрапили до нашого чорного списку.

УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com