Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мораторій подовжено

Євросоюз подовжив мораторій на візові санкції щодо вищих білоруських чиновників до кінця жовтня наступного року.

Європейський союз у понеділок продовжив мораторій на візові санкції щодо вищих білоруських чиновників до кінця жовтня наступного року, але не скасував їх остаточно через проблеми з демократією і правами людини в Білорусі.

ЄС заборонив в’їзд на свою територію чинному президентові Білорусі Олександру Лукашенку і ще чотирьом десяткам вищих держчиновників після президентських виборів 2006 року, результати яких, на думку Заходу, були сфальсифіковані владою.

У понеділок глави МЗС 27 держав ЄС заявили, що наполягають на поліпшенні виборчого законодавства, розширенні свободи ЗМІ та попередили офіційний Мінськ про необхідність дотримання міжнародних стандартів при проведенні запланованих на 19 грудня президентських виборів.

«Євросоюз буде уважно спостерігати за розвитком ситуації і оцінить її після виборів», — йдеться в заяві ЄС.

ЄС також зажадав від білоруської влади введення мораторію на застосування смертної кари.

На тлі суперечок з Росією Білорусь зробила кілька кроків назустріч Заходу. Їх наслідком стало пом’якшення політики Євросоюзу щодо білоруської влади. У тому числі ЄС вже кілька разів вводив мораторій на дію візових санкцій проти Лукашенка і його оточення, щоразу відмовляючи білоруській владі в їх остаточному скасуванні.

«Викликає жаль, що ЄС не зміг повною мірою подолати інерційну логіку санкцій мислення. Тим не менше, ми вітаємо викладений в заяві намір продовжити розвиток взаємодії з Білоруссю, включаючи контакти на вищому політичному рівні», — сказав прес-секретар МЗС Андрій Савіних.

«Білорусь також прагне до розширення рівноправного діалогу з ЄС», — додав він.

Європейські чиновники не раз заявляли, що майбутні відносини Мінська з Євросоюзом будуть залежати від ступеня демократичності виборів, на які Лукашенко в четвертий раз висуває свою кандидатуру.

За оцінкою спостерігачів, нинішня виборча кампанія є найліберальнішою в Білорусі з другої половини 1990-х: влада багато в чому не перешкоджає опозиційним кандидатам у їх передвиборчій роботі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com