Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Військова супербаза в океані

США будують військову супербазу на острові Гуам у Тихому океані. Вартість проекту складає 8 млрд фунтів (12,5 млрд доларів). Його мета — стримати нарощування військової потужності Китаю.

Проект передбачає будівництво причалу для атомного авіаносця, системи протиракетної оборони, навчальних полігонів та розширення вже наявної на острові авіабази. Він стане найбільшою інвестицією у військову базу в західній частині Тихого океану з часів Другої світової війни та найбільшим проектом з розвитку військово-морської інфраструктури за останні десятиліття.

Тим часом жителі Гуама побоюються, що будівництво завдасть шкоди екосистемі острова та його заснованої на туризмі економіці. Розрахунки показують, що після початку будівництва населення острова зросте майже на 50% (зараз на Гуамі проживає 173 тис. чоловік). Після закінчення будівництва на базі буде розквартировано 19 тис. морських піхотинців, яких переведуть з японського острова Окінава, де американські війська стали непопулярними. Американське Агентство з захисту навколишнього середовища (EPA) попередило, що будівництво може викликати серйозну нестачу води на острові. Крім того, роботи з поглиблення дна можуть пошкодити 71 акр (майже 300 кв.м.) коралових рифів. Таким чином, будівництво бази може «збільшити існуючі неякісні екологічні умови на Гуамі».

На думку експертів, в даний час Китай не здатний кинути виклик американському перевазі в Тихому та Індійському океані. Тим часом країна протягом останнього десятиліття значно розширила свій флот, прагнучи утримати американців від військового втручання у можливому конфлікті з Тайванем, який Пекін вважає своєю територією. Крім того, нарощування Китаєм морських сил викликано бажанням забезпечити морські шляхи, що йдуть з Близького Сходу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com