Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДПА інформує

Операція «Бюджет» покликана виявляти і припиняти протиправну діяльність суб’єктів господарювання та ліквідовувати міжрегіональні схеми уникнення   оподаткування передусім шляхом притягнення до відповідальності організаторів та виконавців кримінальних оборудок зі створення та діяльності вигодоформуючих і вигодотранспортуючих суб’єктів господарювання, а також стягнення в дохід держави недоотриманих з підприємств – вигодонабувачів сум податкових зобов’язань.

З початку 2010 року зусиллями співробітників підрозділу  податкової міліції  ДПІ у Голосіївському районі м. Києва забезпечено надходження коштів до бюджету в розмірі 62,64 млн. грн., виявлено 41 злочин у сфері оподаткування, з яких 23 — за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Загальна сума завданих державі збитків по кримінальних справах, порушених по злочинах, склала понад 33 млн. грн., з яких  відшкодовано більш ніж 10 млн. грн.

«Примарні» операції з купівлі  товарів обійшлися державі близько 2,3 млн. грн

Податківцями Голосіївського району м. Києва знову виявлено факт безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість. Громадянин Є., директор ТОВ «Н», що займався оптовою торгівля непродовольчими товарами, протягом 6 місяців відображав у податковій звітності поставки товарів від ТОВ «Х». Проте, як  пояснив  директора ТОВ «Х», ніяких взаємовідносини з підприємством  «Н» він не мав.  Таким чином, такі  «примарні» операції з купівлі  товарів призвели до ненадходження до державної скарбниці податку на  суму близько  2,3 млн. грн.

На теперішній час нанесені державі збитки у розмірі майже 2,3 млн. грн. не відшкодовані. Вживаються відповідні заходи. Слі­дство триває.... 

Довірили діяльність підприємства на розсуд аудиторам.

Підприємство Ч. скористалось послугами аудиторської фірми та упіймалось на власний «гачок». Аудиторська фірма надавала послуги з перевірки правильності ведення бухгалтерського та фінансового обліку на підприємстві, а до податкового обліку їм ніякого діла не було, про що керівники підприємства, мабуть, і не підозрювали.

Майже 2 роки аудиторська фірма «допомагала« підприємству порушувати чинне податкове законодавство. При проведенні  перевірки податківцями було виявлено, що на підприємстві використовувалася праця іноземного громадянина, при виплаті заробітної плати якому протягом січня – березня 2010 року утримували податок з доходів фізичних осіб за ставкою 15%, а  довідки – підтвердження статусу податкового резидента працівник-іноземець не мав. Невірне застосування ставки податку з доходів фізичних осіб до нарахованого доходу нерезиденту, привело до не надходження до бюджету податку з доходів фізичних осіб в сумі 17,5 тис. грн. Крім того, було виявлено ряд інших порушень: непідтвердження ава­н­сових звітів на відрядження та не підтверджено документально оплату за навчання дитини іноземця.

Тепер, після «успішної допомоги» аудиторів, підприємству прийдеться поповнити державну казну на суму 186,4 тис. грн. 

Зібралися «три товариша» та організували «конвертаційний центр».

Працівниками податкової міліції ДПІ у Голосіївському районі м. Києва виявлено «центр», діяльність якого була спрямована на надання послуг суб’єктам господарювання з мінімізації податкових зобов’язань, конвертації безготівкових  коштів у готівку.

До злочинної діяльності по отриманню неконтрольованого державою доходу від надання діючим підприємствам послуг з переведення через розрахункові рахунки фіктивних підприємств безготівкових коштів в готівку та ряду підприємств-вигодонабувачів причетні три товариша: два громадянина України та громадянин Російської Федерації. Один із організаторів злочинного угрупування, засновник ТОВ ЮБЦ «Д», вів переговори з клієнтами-замовниками «послуг» з проведенням фіктивних угод, здійснював керівництво фіктивними підприємствами, які задіяні в злочинній схемі. Другий співорганізатор ТОВ ЮБЦ «Д», громадянин Російської Федерації, займався розширенням схеми діяльності та впровадженням нових напрямків діяльності, підготовкою нових СПД, а третій займався безпосередньо отриманням готівки з поточних рахунків підприємств з ознаками фіктивності.

Як встановлено під час досудового слідства вищевказані особи без наміру здійснення господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, створювали та  реєстрували фіктивні фірми.

При проведені обшуку приміщень, які використовувалися в незаконній діяльності, було вилучено 8 печаток різних підприємств, податкові накладні, документи фінансово-господарської діяльності фіктивних підприємств задіяних в злочинній схемі, ноутбуки та інші документи. 

За період протиправної діяльності оборот «центру» склав приблизно 90 млн. грн.

Операція «Бюджет» продовжує набирати оберти!

В ході проведення операції «Бюджет», податківцями Голосіївського району м. Києва виявлено факт безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість. Громадянин Л., директор ТОВ «КД», отримавши від невідомих осіб «липові» податкові накладні про придбання ТМЦ від підприємства ТОВ «КП», яке фактично такі операції не проводило, передав їх до бухгалтерії для проведення по податковому та бухгалтерського обліку. Внесення завідомо неправдивих відомостей до податкової  звітності привело до, фактичного не надходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, а саме в сумі майже 1,8 млн. грн.

Зібрані матеріали було передано до прокуратури у Голосіївському районі м. Києва, для порушення кримінальної справи за  ознаками  злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України,.

На теперішній час кримінальна справа знаходиться на стадії досудового слідства.

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com