Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ ЦЕМЕНТУЄ ВЛАДУ

Улютому2010, післядругоготурувиборівпрезидента, упрес-центріПартіїрегіонівкололовочахвідкількостіолігархів, щоприйшлизасвідчитисвоюлояльністьпереможцю.

Зараз майданчик для оголошення підсумків місцевих виборів регіонали обрали той же — готель «ІнтерКонтиненталь».

Але у жовтні 2010 фойє було майже порожнім — Віктор Янукович усунувся від публічної складової кампанії, рятуючи свою репутацію від плями застосування адміністративного ресурсу. Чорну роботу мали тягнути Андрій Клюєв як керівник штабу та Микола Азаров як обличчя партії.

Місцеві вибори-2010 були екзаменом для Клюєва на профпридатність. Лаври переможця або тягар поразки лягав на його плечі. Банкова намагалася відпозиціонуватися як нейтральний гарант чесності та демократичності першого волевиявлення при новому президенті.

Цього разу прес-центром Партії регіонів керував Ігор Сторожук — близький до Андрія Клюєва, тоді як на виборах президента його очолював соратник Ганни Герман Дмитро Понамарчук.

Готель «Інтерконтиненталь» був єдиним місцем, де цього вечора вирувало життя. Але зараз впадала в око відсутність навіть не власників української промисловості — а хоча би політиків першого ешелону.

З відомих облич — хіба що Інна Богословська, яка нещодавно поновила членство в партії влади.

У самому прес-центрі журналістам надали можливість послухати іншого спікера регіоналів — Вадима Колесніченка, який відпрацьовував технологічні рекомендації штабу — також на фронтову тему.

- На цих виборах більше немає розуміння, що люди ідуть на війну. Люди ідуть на дільниці, щоб обрати свою владу...

Через годину цю тезу, що вибори — це більше не війна, буде з таким же завзяттям повторювати Микола Азаров.

 У прес-центрі Партії регіонів встановили круглі столи, за які посадили партійних діячів. Це було схоже на ресторан, тільки замість блюд на столі — прапорці Партії регіонів. Піховшек як тамада підсаджується до гостей та ставить їм безкомпромісні запитання. Так у прес-центрі утворюється інтершум, на який мало хто звертає увагу. Єдиними глядачами такого вузькоформатного ток-шоу виступають сам ведучий і його співрозмовники.

- Скажіть, чим відрізнялися ці вибори від попередніх? — запитує Піховшек в керівника Пенсійного фонду в Дніпропетровській області.

- Спокійністю, злагодженістю — відповідає жінка з партійного активу.

- І ви нічого не чули про скандали? — продовжує розмову Піховшек.

- Ні, ну ви що? — запевняє жінка. — Я зустрічалася з трудовими колективами і нічого не чула. Раніше було як? Люди вимагали від влади прибрати гілку суху чи ямку на дорозі заасфальтувати. Але наш губернатор запропонував системний підхід, і цей принцип опустився на нижчий рівень керівників...

Поки розмова Піховшека з гостями прес-центру тривала, за іншим столиком зібралася нечисленна група депутатів від Партії регіонів. Час від часу керівник фракції Олександр Єфремов напружено розмовляв по своєму телефону «Верту». Ситуація в рідному для нього Луганську виявилася непростою — кандидат від комуністів на мера Спірідон Кілінкаров наступав на п’яти висуванцю Партії регіонів.

Встав розім’яти ноги перший заступник голови партії Володимир Рибак.

- Які новини в Одесі? — запитали в нього журналісти про попередні підсумки двобою Гурвіц-Костусєв.

- Ну, ситуація непроста, — визнав Рибак.

- Може, краще вам було проти Гурвіца виставити Ківалова?

- Та ну ви що? — різко відмахнувся Рибак від амбіцій президента юридичної академії. — У Ківалова немає і половини того рейтингу, який є у Костусєва!

Але якщо з виборами в Одесі ясності не було, то в Донецьку жодної інтриги не спостерігалося. Рибак не забув похвалитися, як його вихованець Лук’янченко знову став мером столиці нинішньої еліти.

Після 22 години до готелю прибув Микола Азаров. Він сухо привітався з зустрічаючими та пішов до прес-центру виголосити промову переможця. На мить Азаров зупинився перед дзеркалом, дістав з нагрудної кишені піджака гребінець та поправив зачіску.

Біля входу до прес-центру вишикувалася нечисленна група депутатів від Партії регіонів.

- Вітаю вас! — українською поздоровався Азаров з міністром-сумісником Миколою Злочевським, що витягнувся перед прем’єром.

Коли Азаров зайшов у середину, підлеглі полегшено зітхнули.

- Вольно, — скомандував Злочевському депутат Шенцев.

- Мой мальчик... — ніжно звернувся до нього міністр.

В цей час керівник протоколу оголосив у мікрофон:

- Пані та панове, прем’єр-міністр України Микола Азаров!

В суцільній тиші герой пройшов на місце в президії та сів перед мікрофонами.

- А чому не чути «довгих і тривалих оплесків»? — поцікавився регіонал Геллер у колег-депутатів.

Своє вступне слово Азаров почав з виправдання.

- Всі висловлювання наших опонентів, вся їхня інтенсивна робота з західними спостерігачами, всі їхні істерики, що вибори фальсифікуються, виявилися, як і раніше, абсолютною брехнею!

Азаров повідомив, що дані екзит-полів «відповідають тій соціології, яка проводилася за тиждень до виборів».

Оприлюдненими цифрами Азаров залишився задоволений.

- Незважаючи на те, що країна нам дісталася у вкрай важкому стані, люди довіряють політиці президента, політиці уряду, політиці коаліції...

Пізніше Азаров ще раз по інерції згадає про неіснуючу «коаліцію», яка ще донедавна могла бути інструментом самостійної гри прем’єр-міністра, але за новою Конституцією вже відсутня як явище.

Журналісти нагадали Азарову про намір «Батьківщини» оскаржити результати виборів у міжнародних судах.

- Нехай звертаються куди завгодно! — роздратовано відмахнувся прем’єр. — Але перш ніж йти у Європу, їм потрібно пройти процедуру в нашій країні.

- От немає порушень! Що нам їх, придумати? А що ви хотіли, щоб шибки били? Гранати підривали? Що? — апелював Азаров до журналістів, розводячи руками у відсутності новин.

Зате, за його словами, у передчутті зловживань опозиція випила чимало його крові, псуючи імідж «прем’єра-реформатора» на Заході.

- Під час переговорів з європейськими лідерами нам доводиться спростовувати ту нісенітницю, з якою опозиційні емісари їздять за кордон і поливають брудом нашу країну, нашого президента, наш уряд і нашу владу!

Запитання про можливу поразку кандидата від регіоналів Геннадія Кернеса у Харкові підвели Азарова до думки про пошук винного.

- Партійна організація висувала кандидата, і вона відповідає за результат у місті й області. І потім ми будемо давати цьому оцінку.

Як відомо, кандидатуру Кернеса на міського голову проштовхнув керівник Харківської області Михайло Добкін. Відповідно, в разі провалу Кернеса йому доведеться готувати пояснення.

Ситуація в Харкові стала шоком для регіоналів. Екзит-пол GfK зафіксував перевагу Арсена Авакова над Геннадієм Кернесом 34,7% проти 30,9%.

Однак загалом Азаров залишився задоволений виборами.

- Ми з вами йдемо до нормального життя, коли вибори — це не війна, а просто вибори, — додав прем’єр, майже дослівно повторюючи сказані за годину до цього слова Колесніченка.

Американський політтехнолог Філ Гріффін, який прийшов подивитися на результати своєї роботи, мав би бути задоволений.

Запитання «5 каналу» стосувалося явки, яка склала 50%, тоді як сам Янукович активно закликав громадян іти на дільниці та голосувати.

- Якщо половина країни не послухалася президента і не пішла на вибори, чи не вважаєте це ознакою недовіри до президента? — запитав журналіст.

- Це чистий провокатор! — пошепки звернувся регіонал Ігор Шкіря до колег.

Але Азаров не розгубився.

- Коли в Європі явка складає 25%, то це непоганий результат. А у нас вона була 50%! Це дуже добрий показник за європейськими мірками.

Одразу після брифінгу Азарова прес-центр Партії регіонів почав згортатися. Не встиг прем’єр поїхати з готелю, як почали розбирати сцену, хоча за планом мала відбутися ще одна конференція відео-зв’язку за участі Вадима Колесніченка та ще одна серія захопливого внутрішньопартійного «ток-шоу» з В’ячеславом Піховшеком.

Так само швидко розійшлися і присутні. Святкувати в барі залишилася лише невелика група регіоналів.

Сергій Лещенко, УП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com