Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Євроінтеграції України — під загрозою

Представники Європейського Союзу заявляють, що пильно стежать за кримінальним переслідуванням Юлії Тимошенко та обмеженнями на її пересування.

Член Єврокомісії Анжела Філоте сказала, що ЄС не коментує висунуті проти пані Тимошенко обвинувачення, але застерігає, аби кримінальне законодавство не використовувалося у політичних цілях.

Раніше колишній доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи Ганне Северинсен закликала президента Януковича припинити кримінальне переслідування своїх опонентів. Пані Северинсен висловила жаль з приводу того, що Юлія Тимошенко не зможе відвідати саміт Європейської Народної партії через те, що з неї взяли підписку про невиїзд після порушення проти пані Тимошенко карної справи.

 Європейська народна партія (ЄНП) заявила, що недемократична поведінка влади України може поставити під загрозу європейське майбутнє країни. Про це йдеться в заяві президентства ЄНП, прийнятій 16 грудня на саміті партії в Брюсселі.

 «Ми розглядаємо останні антидемократичні події в широкому контексті різкого погіршення політичної ситуації і демократичних свобод в Україні після обрання Віктора Януковича Президентом. Втручання держави в діяльність основної опозиційної партії під час місцевих виборів, маніпуляція і виборче застосування системи кримінального правосуддя проти політичних опонентів і активістів громадянського суспільства, залякування журналістів тепер доповнюється прямими і цинічними утисками лідера опозиції та її найближчих соратників», — написано в документі.

Автори документу також вказують на те, що після попередніх заяв політичної сили (13 вересня і 19 листопада), попри численні декларації про добрі наміри, ситуація в Україні так і не була виправлена. Тож, йдеться далі у заяві, час визнати, що «продовження такої антидемократичної практики може ще більше підірвати європейські прагнення України та її європейську перспективу».

У заяві партія закликала Президента України і українську владу змінити свою нинішню поведінку, котра, на думку лідерів ЄНП, підриває основні демократичні принципи і суперечить задекларованим європейським цінностям.

Партія також підтвердила свою всебічну підтримку Юлії Тимошенко, як лідеру опозиції і голові ВО «Батьківщина», котра є сестринською партією ЄНП.

Як відомо, ЄНП — найбільша і найвпливовіша європейська партія правоцентристів, до складу якої входять 73 партії-члени з 39 країн, президент Єврокомісії, президент Європейської Ради і президент Європарламенту, 14 глав держав-членів ЄС і 6 глав держав і урядів, які не є членами ЄС, 13 членів Єврокомісії. ЄНП — найбільша група в Європарламенті.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com