Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Заробітчани повертаються до Києва

Київ переживає другу хвилю міграції персоналу з регіонів — заробітчани, які поїхали на початку кризи, знову повертаються до столиці, оскільки не змогли працевлаштуватися вдома.

За даними Київського міського центру зайнятості, наразі приїжджих робітників на 2% більше, ніж киян, при цьому раніше це співвідношення було рівним, пише газета «Дело».

Збільшення числа приїжджих рекрутери пояснюють тим, що роботодавцям вигідно їх працевлаштовувати, істотно заощаджуючи на зарплатах.

Крім того, орендні ставки на квартири в столиці помітно знизилися у порівнянні з даними на кінець 2008 року, тому знімати житло в Києві стало доступнішим, особливо в складчину.

Як правило, шукають роботу в Києві заробітчани з прилеглих областей та галузей, найбільш постраждалих від кризи.

Так, з Чернігівської області до Києва приїхало 1,8 тис. осіб, з Харківської — 1,7 тис., з Житомирської — 1,6 тис. заробітчан.

Менше за все прагнуть потрапити до столиці мешканці Волинської та Закарпатської областей, звідки працювати до Києва приїхало тільки 300 чоловік. В порівнянні з докризовим часом, змінилася структура попиту на київському ринку праці. Якщо раніше у приїжджих потребу мали в основному будівельні компанії, то тепер — заводи та комунальні підприємства. Так, фрезерувальників, шліфувальників і токарів потребує завод «Маяк», потрібні нові співробітники заводам «Буревісник» і «Авіант». У середньому робітникові пропонують близько 2 тис. гривень. Незважаючи на безробіття, кияни не погоджуються на брудну і малооплачувану роботу. Так, у Київському центрі зайнятості зареєстровано близько 40 тис. безробітних, це в 1,5 рази більше минулорічних показників.  При цьому на 240 вакансій для малярів припадає тільки 22 резюме від претендентів, на 200 вакансій штукатурів — тільки 15 резюме. На відміну від столичних жителів, приїжджі погоджуються на будь-яку роботу за зарплату в 2 тис. гривень.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com