Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дружба — не камінь

Прем’єр Туреччини розпорядився знести пам’ятник дружби між вірменами й турками

Прем’єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган розпорядився знести 30-метровий монумент, встановлений у місті Карс на сході Туреччини на знак дружби між вірменами і турками.

Як повідомляє The Wall Street Journal, під час візиту до Карса глава уряду звернув увагу на те, що пам’ятник «потворний» і не вписується в архітектурний пейзаж міста. Він дав доручення меру, який входить до партії Ердогана, розбити на місці демонтованого монумента парк. Все має бути зроблено до того, як Ердоган повернеться до Карса з візитом.

Зазначимо, що пам’ятник знаходиться за 40 км від вірменського кордону. Його встановили в 2008 році при колишньому мері Карса, який вважав, що потрібно всіляко покращувати відносини з Єреваном.

Розпорядження Ердогана деякі ЗМІ схильні розцінювати як передвиборний хід. Напередодні червневих парламентських виборів це може підігріти інтерес виборців до політики і спровокувати конфронтацію правлячої Партії справедливості й розвитку з опозиціонерами.

Як відомо, Анкара і Єреван не можуть відновити дипломатичні відносини з кількох причин. Єреван незадоволений підтримкою Анкари азербайджанської позиції в питанні про приналежність Нагірного Карабаху, а також гострою реакцією Туреччини на процес міжнародного визнання геноциду вірмен 1915 року в Османській імперії.

Крім того, 24 квітня в Стамбулі уперше було вшановано пам’ять жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com