Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Повітря свободи

Амстердам постає у нашій уяві, перш за все, як місто розваг, вседозволеності, святкової ейфорії. Дійсно, столиця Нідерландів сильно контрастує з робочою напругою іншої частини країни. Бо, перетнувши країну каналів з півдня на північ розумієш, що сільсь­когосподарсько-промислове лідерство цієї невеличкої країни дається їй важкою і самовідданою працею її мешканців.

Тисячі гектарів теплиць, дбайливо доглянутий кожен клаптик землі, що напувається з багатокілометрової мережі каналів, які буквально пронизують мало не пів-Голандії. Куди не кинь оком: стада гладких корів,  кудлатих вівців, дебелих коней. Худоба випасається в чітко обмежених каналами квадратах  території. Ферми і дороги до них ідеально доглянуті, техніка виблискує новизною. І все це снує, рухається, збирає, обробляє, запаковує... Після полів України це справді викликає якесь занепокоєння: а чи можна взагалі конкурувати з таким сільськогосподарським велетнем? Проте, в Амстердамі настрій у туриста з України значно покращується. Адже місто наче спеціально створене саме для гостей. Воно розділене каналами на чіткі квадрати, які сполучаються між собою мостами. Каналами снують туристичні баржі, бо високі кораблі, через низькість зводів мостів, тут не можуть маневрувати, хоча туристів все ще дивують старовинні розвідні мості. До гранітних набережних припнута безліч човнів  і катерів.  У місті також сила силенна велосипедів і трохи менше велосипедистів. У багатоетнічному Амстердамі легше спілкуватися ніж будь-де. Достатньо згадати шкільний курс англійської і ви порозумієтесь будь з ким. Місто перенасичене пам’ятками архітектури, старі квартали дивують вузенькими вуличками і широкими майданами, де височіють костели. Порожні, до речі. В одному з них навіть натрапив на... крамничку. Щоб обійти музеї міста, знадобиться не один тиждень, тому в короткій подорожі все ж важливішими будуть загальні враження, а вони сформують висновок: Амстердам — місто, де гуляє вітер свободи, гідності, історичної величі.

Андрій ГУСЄВ.
Фото автора

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com