Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зміни лише на словах

На сьогодні рівень довіри до судової системи залишається надзвичайно низьким — лише 6-10%. Про це сказав заступник голови політради партії «Наша Україна» Микола Оніщук.

— Це неприйнятно за визначенням, адже судді мають бути незалежними, підкорятися виключно закону та забезпечувати верховенство права, з тим, щоб діяти неупереджено і справедливо. Проведення судової реформи вирішило лише частину питань, пов’язаних з організацією судової системи, але по суті не змінило стан справ у ній, — зазначив він.

— Досі не вирішені питання посилення незалежності суддів і судів, зокрема через забезпечення більшості їх представництва у складі Вищої ради юстиції, доступу до правосуддя, неупередженості застосування каральних заходів до суддів тощо, — підкреслив член Президії.

На незадовільний стан у системі правосуддя вказують і низка правозахисних організацій, які нещодавно направили до Президента України та Вищої Ради юстиції заяву з вимогою припинити факти сумісництва з боку посадових осіб Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

— Крім того, звичним явищем стають правопорушення, які нівелюють авторитет не лише судової, а й правоохоронної системи. Останнім часом у ЗМІ з’явилися заяви міжнародних організацій, зокрема ПАРЄ та Transparency International, які констатують невиправдане застосування заходів кримінального примусу з боку правоохоронних органів в Україні. Виходом із ситуації, що склалася, має стати негайна і кардинальна реформа правоохоронних органів і, насамперед, кримінальної юстиції. Такі кроки дадуть можливість забезпечити об’єктивне слідство та неупереджене правосуддя, а також гарантувати дотримання прав громадян в процесі кримінального переслідування, -наголосив заступник голови Політради «Нашої України».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com