Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кому Заважає українська пісня?

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення) був зареєстрований у Верховній Раді 26 квітня 2010 року за ініціативою народного депутата Олени Бондаренко (фракція Партії регіонів).

Верховна Рада 1 лютого 2011 року прийняла цей законопроект за основу і направила його на підготовку до другого читання. Законопроект підтримали 240 із 396 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Правляча коаліція, маніпулюючи європейськими правовими актами, вчергове утискає українську культуру. Про це заявив координатор групи народних депутатів від парті «Наша Україна» у парламенті, член президії партії Зіновій Шкутяк з приводу ухвалення Верховною Радою в першому читанні законопроекту, яким скасовується квотування музичних творів українських авторів у теле- та радіоефірі.

— Цілком зрозуміло, що справжньою причиною цих нововведень є невдоволення антиукраїнських сил тим фактом, що в останні роки за підтримки держави українська музика почала утверджуватись в українському теле- та радіоефірі поряд з іноземними музичними продуктами, — вважає політик.

На думку Шкутяка, «спра­вжньою метою авторів даного законопроекту є не приведення українського законодавства до європейських стандартів, а збереження домінуючого положення в українському ефірі російської музики, що є одною з реальних причин сучасної русифікації українського суспільства, а молоді перш за все».

Народний обранець закликав усіх народних депутатів України не підтримувати цей антиукраїнський за своєю суттю законопроект, який також суперечить статті 11 Конституції України, згідно з якою держава має сприяти «консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури».

Нагадаємо, що ПР, посилаючись на «Європейську конвенцію про транскордонне телебачення», пропонує вилучити із статей 9 та 28 чинного Закону України «Про телебачення і радіомовлення» норми, якими встановлюється 50% доля музичних творів українських авторів чи виконавців у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації та у радіопрограмах загального щотижневого обсягу мовлення відповідних телерадіокомапній.

***

Співачка Марія Бурмака вважає, що скасування на законодавчому рівні квот на поширення музичних творів українських авторів та виконавців призведе до втрати їхньої конкурентоспроможності на вітчизняному шоу-ринку: «Цей закон знаковий. Він свідчить про те, що з України витісняють Україну. Відтепер на українських каналах не буде в достатній кількості вітчизняного продукту, не тільки україномовного. Української музики не стане менше, бо її і так було мало. Перш за все, цей закон вдарить по українських співаках, які конкурують з російськими поп-співаками». За її словами, незважаючи на законодавчу норму, українські радіостанції її не виконували. «Цієї норми і не дотримувалися. А я в ці 50% не попадала завжди. Таких співаків, як я, програмні директори на більшості радіостанцій ставили переважно вночі. Але, скасовуючи її, влада відкриває ящик Пандори», — вважає співачка. «Що вони мали на увазі, коли говорили, що закон — це нові робочі місця, нові податкові надходження, яким чином відбуватиметься розвиток української музики?»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com