Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зміна клімату принесе голод

«Якщо ми негайно не вдамося до дій, то врожаї у регіонах із найбіднішим населенням, як от Африка, зменшаться ще більше», — експерт Світового банку Ендрю Стір.

На розвиток світової економіки у наш час визначальний вплив мають кліматичні зміни на планеті та проблема обмеженості ресурсів. Американський Інститут світових ресурсів оприлюднив звіт про те, які виклики чекають на людство у 2011 році, зважаючи на ці два фактори.

Цього року на ринку з’являться майже 25 моделей гібридних авто, які можна буде заряджати від звичайної розетки. Найбільші корпорації вже заявили, що мають намір змінити парк своїх службових автомобілів більш енергозберігаючими. Однак президент Інституту світових ресурсів Джонатан Леш каже, що такий крок може мати й певні негативні наслідки:

«Є певні сумніви щодо того, наскільки перехід на електромобілі матиме позитивний вплив на довкілля. Якщо ви їздите на машині з електричним двигуном у регіоні, де електроенергію добувають, спалюючи вугілля, ви зменшуєте викид вуглецю в атмосферу лише на 25%».

Нещодавно Інститут світових ресурсів оприлюднив річний прогноз на 2011 рік, у якому зазначив, що транспорт і далі буде найбільш проблемним питанням. Затори на дорогах стають проблемою багатьох країн. Колумбія і Бразилія вже запровадили систему швидкісних автобусів для перевезення людей, аби зменшити кількість авто на дорогах. За словами експертів, автобусні перевезення — швидкі і дешеві, а тому така тенденція зростатиме, оскільки міста-мільйонери у країнах на шляху розвитку мусять вжити негайних заходів.

За словами експерта, у питанні громадських перевезень, на крок попереду йде Китай, який розвинув мережу швидкісних міжміських потягів. Кількість швидкісних потягів у Китаї більша, аніж у всіх країнах світу разом взятих. Китай також робить великий внесок у розвиток енергозберігаючих технологій.

Експерти додають, що, на відміну від азійської нації, Сполучені Штати у цьому питанні пасуть задніх. Минулого року Конгрес не зміг прийняти законодавства щодо кліматичних змін. А це сповільнить розвиток енергозберігаючих технологій. Втім, Леш сподівається, що ситуацію вдасться виправити на штатному рівні:

«Якщо ми подивимося, що відбувається в окремих штатах, то побачимо, що 20 із них мають свої індивідуальні програми щодо захисту довкілля. Зміни також відбуваються на корпоративному та громадському рівнях».

Іншим важливим питанням 2011 року, за словами експерта, будуть світові ціни на продовольство, які збільшуються не лише через зростання населення планети та збільшення попиту:

«Це питання загострилось через кліматичні зміни, які ми спостерігаємо у всьому світі. Повені, посухи, шторми завдають великої шкоди сільському господарству».

Експерт Світового банку Ендрю Стір каже, якщо світ не зверне увагу на загрозу, яку несе глобальне потепління, бідні країни опиняться у ще гіршому стані, ніж сьогодні:

«Якщо ми негайно не вдамося до дій, то врожаї у регіонах із найбіднішим населенням, як от Африка, зменшаться ще більше. За деякими припущеннями, до 2100 року врожаї в Африці зменшаться на 50%».

Стір каже, що Світовий банк працює у понад 130-ти країнах, аби зменшити негативний вплив кліматичних змін на довкілля.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com