Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ера піноалюмінія

Дослідники з інституту в Хемніці, Німеччина, провели серію експериментів з алюмінієвим порошком, що спінюється при нагріванні. Піноалюміній дозволить знизити вагу кораблів та автомобілів на 30 відсотків. Для середнього розміру вантажного судна місткістю в 7000 кубічних метрів це дозволить знизити вагу більш ніж на тисячу тонн.

Менша вага корабля означає більшу вагу корисного вантажу. Більш легкий корабель буде мати менше осідання судна, що дозволить ходити в більш мілкій воді. Також зменшиться витрата палива відносно кількості корисного навантаження.

Новий матеріал легше води і має високий коефіцієнт пружності. Лічені секунди йдуть на те, щоб куб з алюмінію почав розширюватися й приймати форму губки під впливом тепла. Секрет такої реакції полягає в складі нового матеріалу — суміші алюмінієвого та гідрид титанового порошку, які розширюються, як тісто на дріжджах.

Метою дослідників з ЄС, які брали участь у проекті під назвою CREATING, було знайти технологічний режим створення багатошарових листів піноалюмінію. Такі суміші дозволили б замінити сталеві листи на суднах. Для створення такої слойки, порошок пресується в злитки. Потім зливки поміщують між двома сталевими листами і нагрівають у пічці. При температурі більше 650 градусів за Цельсієм, матеріал розширюється і зрощується зі сталевими листами навіть без допомоги клейких матеріалів.

Тести довели пружність і міцність нового матеріалу. Навіть під високим навантаженням він не ламався, а тільки деформувався.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com