Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кнопкодави чи обранці?

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин закликав народних депутатів дотримуватись трудової дисципліни.

Спікер нагадав народним депутатам про обов’язкову реєстрацію перед початком ранкового і вечірнього засідань.

При цьому він зазначив, що за результатами реєстрації «відбуватиметься табелювання народних депутатів». В.Литвин також закликав керівників фракцій вплинути на депутатів, щоб вони голосували персонально.

Депутат від НУНС Арсеній Яценюк вважає, що спікер має увімкнути модернізовану систему «Рада»: «За Конституцією глава Верховної Ради зобов’язаний підписати розпорядження, увімкнути модернізовану систему «Рада» і завтра вранці кожен депутат буде голосувати тільки особисто».

Водночас лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що для введення в дію нової системи «Рада» немає юридичних підстав.

«Колишній спікер виходить з настільки малограмотною пропозицією, а я розцінюю це як непрофесіоналізм», — сказав він.

На переконання Єфремова, нова система «не вирішує технічних проблем, хоча були витрачені певні кошти на переобладнання». «Можна підставити мобільний телефон під кнопку і голосувати далі, як вважаєте за потрібне», — зазначив регіонал.

Нині у парламенті обговорюється пропозиція щодо надання права депутату голосувати за сусідів.

Такий висновок можна зробити зі слів голови регламентного комітету Володимира Макеєнка. Депутат нагадав, що в Україні діє партійна система виборів. «У нас сьогодні стовідсоткова партійна система, перед голосуванням кожна фракція збирається і вирішує, як голосувати, тому ми розглядаємо питання, надати право… але треба внести зміни до Конституції».

«Немає різниці, чи один депутат натисне дві-три-чотири кнопки, чи п’ять депутатів будуть сидіти», — додав він.

При цьому він наголосив, що деякі депутати не встигають на всі пленарні засідання з поважних причин — це відрядження, засідання комітетів, ТСК, зустріч з виборцями або прес-конференції.

Тим часом БЮТ заборонив своїм нардепам голосувати «за себе і за товариша». Опозиція покаже приклад того, як депутат, а не фракція, нестиме відповідальність за кожне своє голосування. Відповідну пропозицію про забезпечення фракцією виключно індивідуального голосування у залі пленарних засідань парламенту на своєму засіданні підтримала фракція «БЮТ-«Батьківщина». М.Томенко сказав, що питання відвідуваності народними депутатами засідань парламенту та особистого голосування є актуальним вже давно, а тому сьогодні на засідання фракції ним було винесене дане питання та прийнято рішення про виключно особисте голосування депутатами у сесійній залі. «Віднині не фракція, а народний депутат, як передбачено Регламентом ВР, зобов’язаний нести відповідальність за кожне своє голосування у парламенті», — підкреслив він.

«Ми спробуємо на прикладі опозиційної фракції продемонструвати, що у парламенті є депутати, які здатні виконувати Конституцію і Регламент та не голосувати за себе і свого товариша», — наголосив М.Томенко. На переконання заступника голови ВР, така поведінка депутатів від опозиції може підвищити авторитет не лише парламентської опозиції, а й парламенту загалом та стимулюватиме до такої ж поведінки і депутатів більшості.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com